Papa Franja pozvao na okončanje nasilja u Jerusalimu

Izraelske snage bezbednosti su drugu noć ispaljivale šok bombe na Palestince, 9. maj 2021.

Papa Franja pozvao je 9. maja na okončanje nasilja u Jerusalimu dan pošto je u tom gradu u novim sukobima povređeno više od 90 ljudi.

"Nasilje samo rađa nasilje. Hajde da zaustavimo te sukobe", poručio je papa Franja posle nedeljene molitve.

On je pozvao strane u sukobu da osiguraju da "multiverski i multikulturalni indentitet Svetog grada bud poštovan i da preovlada bratstvo".

Pročitajte i ovo: Desetine povređenih u sukobu Palestinaca i izraelskih policajaca u Jerusalimu

Više od 200 Palestinaca i 18 izraelskih policajaca povređeno je u petak, 7. maja u najvećim sukobima palenstinskih demonstranata i izraelske policije posle nekoliko godina.

Sukobi su izbili pošto je izraelska policija pojačala prisustvo u Jerusalimu povodom večernjih molitvi muslimana.

Izraelska policija ispalila je gumene metke i šok bombe na mlade osobe koje su ih gađale kamenicama kod džamije Al Aksa u Jerusalimu usled protesta zbog potencijalnog izbacivanja Palestinaca iz kuća sa teritorije na kojoj su jevrejska naselja.

Pročitajte i ovo: HRW: Izraelske vlasti prekoračile prag diskriminacije Palestinaca

Tenzije su u porastu u Jerusalimu i okupiranoj Zapadnoj Obali tokom muslimanskog praznika ramazana i sukobi se dešavaju svake noći u naselju Šeik Džara gde brojne palestinske porodice čeka deložacija.

Sjedinjene Američke Države, Ujedinjene nacije, Evropska unija i Jordan su pozvali na uzdržanost, te saopštili da su uznemireni zbog eventualnog izbacivanja palestinskih porodica.