Nekoliko vojnika ubijeno u samoubilačkom napadu na pakistansku vojnu bazu

Očekuje se da će broj žrtava rasti kako se nastavlja vatra između militanata i snaga bezbjednosti. (Foto: Vojnici pakistanske vojske na graničnom terminalu u Ghulam Khanu, gradu u Sjevernom Vaziristanu, na granici između Pakistana i Afganistana, 27. januara 2019.

Pakistan je saopštio da je sedam vojnika ubijeno, a 17 ranjeno u napadu militanata koji je 16. marta bio usmjeren na veliku vojnu bazu u nestabilnom okrugu Sjeverni Vaziristan u blizini granice sa Afganistanom.

"Teroristi su naletjeli vozilom napunjenim eksplozivom u stub, nakon čega je uslijedilo više samoubilačkih bombaških napada, što je dovelo do urušavanja dijela zgrade", navodi pakistanska vojska u saopštenju.

Stanovnici Sjevernog Vaziristana u provinciji Hajber Pahtunhva rekli su da je snažna eksplozija potresla vrata i oštetila prozore oko 6.15 po lokalnom vremenu.

Vojska je saopštila da je pet vojnika poginulo u bombardovanju kamiona i dva oficira u pucnjavi koja je uslijedila. Svih šest napadača je ubijeno, a operacija čišćenja je još u toku u toj oblasti, dodaje se.

Vojska nije navela ime militantne grupe koja stoji iza napada. Ali novoformirana militantna grupa, Jaish-e Fursan-e Muhammad, preuzela je odgovornost za napad.

Predsjednik Asif Ali Zardari i premijer Šehbaz Šarif osudili su napad i odali počast vojnicima koji su izgubili živote.

Pročitajte i ovo: Pakistanske snage ubile šest militanata u napadu u Northwest

Sjeverni Vaziristan je dugo bio leglo militanata koji djeluju sa obje strane granice. Pakistanski zvaničnici kažu da su napadi u porastu posljednjih mjeseci, a za mnoge od njih odgovornost su preuzeli pakistanski talibani (TTP).

Nakon što su se afganistanski talibani vratili na vlast nakon povlačenja snaga predvođenih SAD-om iz zemlje, mnogi članovi TTP-a su navodno pronašli utočište u Afganistanu, koristeći ga za češće napade na pakistanske trupe i civile. To je narušilo odnos između Islamabada i vlade u Kabulu predvođene talibanima, koja negira da je dozvolila da Afganistan koriste militanti.

Pakistanski vojni zvaničnici su ranije tvrdili da su njihove operacije čišćenja u Sjevernom Vaziristanu očistile područje od talibanskih boraca i drugih militantnih grupa.