U napadu militanata ubijeno šest pakistanskih vojnika

Pakistanski vojnici u patroli u Sjevernom Vaziristanu (fotografija iz arhive)

Pakistanska vojska saopštila je da je šest njezinih vojnika, uključujući visokog časnika, ubijeno navečer 4. oktobra kada su vojni konvoj napali militanti na nemirnom sjeverozapadu zemlje.

Vojska je identificirala ubijenog časnika u izjavi od 5. oktobra kao potpukovnika Muhammada Alija Shoukata. Šest militanata, čija pripadnost nije navedena, također je ubijeno u sukobu koji se dogodio u sjevernom Waziristanu, plemenskom okrugu u pokrajini Khyber Pakhtunkhwa u blizini afganistanske granice.

Nijedna skupina nije preuzela odgovornost za napad.

Akcije potrage i spašavanja se nastavljaju, navodi se u saopštenju. Izvor iz okružne obavještajne agencije rekao je za RSE Radio Mashaal, pod uslovom da ostane anoniman, da su 24 vojnika povrijeđena u "intenzivnoj razmjeni vatre".

Sjeverni Vaziristan je dugo bio leglo militanata koji djeluju s obje strane granice. Posljednjih godina civili i snage sigurnosti su ubijeni u ciljanim ubistvima, a pakistanski zvaničnici kažu da su napadi u porastu posljednjih mjeseci. Mnoge su preuzeli pakistanski talibani (TTP).

Nakon što su se afganistanski talibani vratili na vlast nakon povlačenja snaga predvođenih Sjedinjenim Državama iz zemlje, mnogi članovi TTP-a su navodno pronašli utočište u Afganistanu, koristeći ga za češće napade na pakistanske trupe i civile.

Pročitajte i ovo: 'Islamska država' preuzela odgovornost za samoubilački napad u Pakistanu

Nemiri u Sjevernom Vaziristanu i drugim okruzima pokrajine Khyber Pakhtunkhwa doveli su do masovnih protesta civila koji su pozvali na veću sigurnost, ali su također izrazili zabrinutost da bi civili mogli biti maltretirani ili uhapšeni tokom vojne ofanzive.

Središnja vlada i pakistanska vojska rekli su da su predani okončanju terorizma u regiji i da će nastaviti napadati militante.

Godine 2014. pakistanska vojska pokrenula je dvogodišnju vojnu operaciju u Sjevernom Vaziristanu za koju je tvrdila da je rezultirala uklanjanjem militanata iz regije.

Ofanziva je značajno poremetila živote civila. Milioni ljudi ostali su bez domova. Mnogi su se vratili u to područje 2016., ali mir je narušen kada su se militantni napadi nastavili 2018.