Poslanici parlamenta Pakistana položili zakletvu posle spornih izbora

Protest opozicionih partija koje tvrde da su parlamentarni izbori pokradeni, Keta, 28. februar 2024.

Novi saziv donjeg doma pakistanskog parlamenta održao je u četvrtak svoju prvu sednicu na kojoj su novoizabrani poslanici položili zakletvu, tri nedelje posle izbora koje su obeležile optužbe o krađi.

Donji dom parlamenta, Narodna skupština, izabraće novog predsedavajućeg i njegovog zamenika u petak, dok će premijera biti biran u ponedeljak, 4. marta.

Na glasanju 8. februara, kandidati koje je podržao bivši premijer Imran Kan, koji je u zatvoru, osvojili su većinu mesta, ali nisu dobili prostu većinu potrebnu za formiranje vlade.

Kan (71), bivša superzvezda kriketa koji je bio premijer od 2018. do 2022, i dalje uživa ogromnu popularnost, ali je u zatvoru pošto je osuđen po brojnim optužbama za korupciju i neće moći da obavlja javnu funkciju u narednih deset godina.

Pročitajte i ovo:

Više protesta u Pakistanu zbog rezultata izbora dok se nastavljaju razgovori o budućoj vladiPakistanci birali parlament usred porasta nasilja, ekonomskih i političkih problema

Kan je optužbe kao politički motivisane. On je smenjen na glasanju o nepoverenju za koje kaže da ga je organizovala moćna pakistanska vojska.

Vlada je suspendovala usluge mobilne telefonije i interneta tokom izbornog dana u mnogim delovima zemlje. Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je to učinjeno kako bi se osigurala bezbednosti.

Poslanici iz Kanovove partije Pakistanski pokret za pravdu (Pakistan tehrik-e insaf – PTI) uzvikivali su "Kradljivac glasova!" kada je je Šehbaz Šarif, koji je zamenio Kana 2022. i za kojeg se očekuje da će ponovo formirati vladu, ušao u četvrtak u zgradu parlamenta.

Posteri zamijenili kamione: Politička umjetnost Pakistana

Narodna skupština Pakistana ima 336 članova od kojih je 266 izabrano, dok je 60 mesta rezervisano za žene, a 10 za pripadnike verskih manjina.

Ova rezervisana mesta se dodeljuju strankama prema njihovoj zastupljenosti u donjem domu.

Kanovi politički rivali su posle izbora postigli dogovor o podeli vlasti, imenujući Šarifa za svog kandidata za premijera.

Prema izveštajima AP-a i AFP-a