Pakistan zatvorio ilegalne mjenjačnice nakon pada rupije

Mušterije čekaju kod mjenjačnica u Pešavaru 8. septembra, nakon što ih je zatvorila vlada.

Devalvacija pakistanske rupije, zajedno sa rastućom inflacijom, kritično niskim deviznim rezervama i rastućim cijenama goriva, donijela je poteškoće građanima zemlje i stavila značajan pritisak na privremenu vladu koja je trenutno u nedostatku novca.

U nastojanju da ojača finansijsku stabilnost zemlje, Islamabad je poduzeo istrage i zatvorio ilegalne mjenjačnice zvane hundi-hawala, poput ovih u Pešavaru.

Hundi-hawala sistem, tradicionalna metoda transfera novca, djeluje kroz mrežu brokera poznatih kao hawaladars, koji omogućavaju transfer novca za klijente izvan konvencionalnog institucionalnog okvira.

Muškarac razgovara sa dilerom valuta u mjenjačnici u Pešavaru. Više od 45 radnji zatvoreno je u oblasti Čovk Jadgar u Pešavaru, najvećem tržištu valuta u pokrajini, nakon vladine akcije.

Njihovim zatvaranjem Islamabad ima za cilj suzbiti pranje novca, finansiranje terorizma i utaju poreza, istovremeno osiguravajući vladin nadzor i kontrolu nad finansijskim transakcijama, čime se čuva stabilnost i integritet svojih finansijskih sistema.

Muškarac čita novine ispred zatvorene menjačnice u Pešavaru.

Pakistanska rupija je najlošija rangirana valuta u Aziji u ovom tromjesečju, koja je oslabila za skoro šest posto u odnosu na dolar, čime je došla na novi rekordno nizak nivo u septembru.

Zatvaranjem sistema tamošnjih mjenjačnica rupija je skočila za skoro deset posto u jednoj sedmici, čime je ublažila pritisak na ključno međubankarsko tržište.

"Žalili smo se i zatražili od načelnika vojske da poduzme mjere protiv onih koji su nasilno odvodili naše klijente van naših mjenjačkih kompanija kako bi kupovali i prodavali dolare na crnom tržištu", rekao je za Arab News predsjednik Forex udruženja Pakistana, Malik Bostan.

Zaposlenik mjenjačnice broji američke dolare iza izloga u Karačiju.

Bostan je rekao da je više od 90 posto mjenjačnica preusmjereno na crno tržište, dodajući da mjenjačnice ostaju bez posla.

Muškarac sjedi blizu kursne ploče u Pešavaru.

Postojeća mjenjačka društva koja ispunjavaju zahtjev minimalnog kapitala treba konsolidirati u jednu kategoriju. Zatvaranje ilegalne mjenjačnice podudara se s ponovnim fokusom na rješavanje problema skupljača robe i kradljivaca struje i plina.