Tri osobe, uključujući dvoje dece, poginule u eksploziji bombe na jugozapadu Pakistana

Posledice ekpslozije bombe u pakistanskom gradu Pišin u kojoj su pogonule tri osobe, 24. avgust 2024.

Tri osobe, uključujući dvoje dece, poginule su u eksploziji bombe u jugozapadnoj pakistanskoj provinciji Beludžistan u kojoj je ranjeno i 17 ljudi, rekao je u subotu policijski zvaničnik za Radio Mašal Radija Slobodna Evropa.

"Improvizovana eksplozivna naprava postavljena je na motocikl u gradu Pišin ujutru 24. avgusta, kada je dvoje dece poginulo, a 12 ljudi zadobilo povrede", rekao je Muhibulah Kakar, šef okružne policijske stanice za Radio Mašal odmah posle incidenta.

Medicinski zvaničnici rekli su da su u Okružnu bolnicu u Pišinu stigla dva mrtva tela i 18 ranjenih ljudi, među kojima su tri žene, od kojih je jedan podlegla povredama.

U eksploziji su povređena i dva policajca.

Pročitajte i ovo: Kako će rast tenzija na Bliskom istoku uticati na Avganistan i Pakistan?

Pišin se nalazi oko 55 kilometara severno od Kvete, glavnog grada nestabilne provincije Beludžistan.

Zasad niko nije preuzeo odgovornost za napad. Policija je pokrenula istragu o incidentu, ali dosad nije uhapsila nijednog osumnjičenog.

Napadi militanata nedavno su pojačani u pakistanskim severozapadnim provincijama Hajber Pahtunhva i jugozapadnom Beludžistanu.

Beludžistan je provincija bogata mineralima uz granicu s Avganistanom i Iranom i redovno je na meti islamističkih militanata i separatista Beludža koji se bore za nezavisnost.

Militantna grupa Oslobodilačka vojska Beludža i njena Madžid brigada nedavno su intenzivirali napade na pakistanske vojne baze i kineske državljane u Beludžistanu.

Pakistanska nacionalna antiteroristička uprava je 31. jula dodala Hafiz Gul Bahadur i Brigadu Madžid na svoju listu terorističkih organizacija.

Militantna grupa Hafiz Gul Bahadur aktivna je u plemenskim oblastima Hajber Pahtunhve.