Na političkom skupu u Pakistanu ubijene desetine ljudi

Kola Hitne pomoći na mestu eksplozije u Bajuru, 30. jul 2023.

Bombaš samoubica razneo se u nedjelju na političkom skupu u bivšem uporištu militanata na severozapadu Pakistana na granici s Avganistanom, ubivši najmanje 44 osobe i ranivši skoro 200.

Feroz Džamal, pokrajinski ministar informisanja, rekao je za Asošijeted pres da su do sada 44 osobe "mučenički stradale" i skoro 200 ranjeno.

Eksplozija se dogodila u toku konvencije stranke Jamiat Ulema koju predvodi Maulane Fazlur Rehman na periferiji Kara, glavnog grada okruga Bajur.

Policija je saopštla da su povređeni zbrinuti i da ima onih koji su u kritičnom stanju, te da bi broj mrtvih mogao da se poveća.

Rehman se smatra protalibanskim vođom i njegova politička partija je deo koalicione vlade u Islamabadu.

Smatra se pristalicom talibanske vladavine u susednom Avganistanu.

Pročitajte i ovo: Talibani po povratku u Pakistan sve više pribegavaju iznudama

Portparol stranke Hafiz Hamdulah rekao je da je jedan lokalni lider među poginulima, dok su dva nacionalna poslanika ranjena u bombaškom napadu koji je osudio kao "divljački".

"To je sada napad na spoljnu stranku. To je napad na Pakistan, njegovu demokratiju", rekao je Hamdulah, boreći se da zadrži suze na konferenciji za novinare u glavnom gradu Islamabadu.

Pakistanska televizija prikazala je snimke leševa koji leže na zemlji, prevrnutih stolica i žrtava.

Najveći pakistanski emiter, Geo televizija, saopštila je da je član njenog tima teško povređen i prebačen u bolnicu u drugom gradu.

Prvi dokazi prikupljeni sa tog mesta sugerišu da je bombaški napad izveo samoubica u masi, rekao je šef lokalne policije Nasir Sati.

Nijedna grupa nije odmah preuzela odgovornost za napad u gradu Karu, ali i pakistanski talibani i ekstremistička militantna grupa Islamska država su aktivne u regionu i ciljale su snage bezbednosti i civile.

Pročitajte i ovo: Pakistan upozorava afganistanske talibane da ne kriju militante

Porast nasilja islamističkih militanata uoči izbora u Pakistanu je trend od 2008. godine.

Napad, najsmrtonosniji u Pakistanu u skoro pola godine, usledio je nekoliko dana nakon izveštaja komiteta Ujedinjenih nacija (UN) da bi Al-Kaida mogla da pokuša da se vrati na scenu u regionu kroz savez sa pakistanskim talibanima.

Ohrabreni preuzimanjem Avganistana od strane svojih kolega 2021. godine, pakistanski talibani, koji navodno deluju iz avganistanskih pograničnih regiona, pojačali su nasilje protiv snaga bezbednosti, podseća agencija Dojče pres (DPA).

Bombaški napad je bio jedan od četiri najgora napada na severozapadu od 2014. godine, kada je 147 ljudi, uglavnom đaka, ubijeno u napadu talibana na školu koju vodi vojska u Pešavaru.

U januaru su 74 osobe poginule u bombaškom napadu na džamiju u Pešavaru.

U februaru, više od 100 ljudi, uglavnom policajaca, poginulo je u bombaškom napadu na džamiju u strogo obezbeđenoj zgradi u kojoj se nalazi sedište policije u Pešavaru.