Pakistanski ministar u prvoj poseti Avganistanu od dolaska talibana

Ministar spoljnih poslova Pakistana Makdum Šah Mahmud Kureši po dolasku u Kabul, 21. oktobar 2021.

Ministar spoljnih poslova Pakistana Makdum Šah Mahmud Kureši posetio je 21. oktobra glavni grad Avganistana, prvi put od dolaska talibana na vlast u avgustu, a nakon višenedeljnih tenzija u saobraćajnim vezama između susednih zemalja.

Poseta je usledila nakon dugotrajnih problema na jednom od glavnih graničnih punktova između Avganistana i Pakistana, kuda prolazi sav teretni i železnički saobraćaj, a koji je zatvoren više od dve nedelje, prenela je agencija Reuters.

Kureši je u Kabulu izjavio da je Pakistan odlučan da pomogne Avganistanu da izbegne kolaps ekonomije i da je dogovorio mere za ublažavanje graničnih ograničenja i olakšavanje trgovine, uključujući vize po dolasku za avganistanske poslovne putnike.

"Preduzeli smo korake od kojih će Avganistan imati finansijsku korist", rekao je on novinarima.

Prema ovom dogovoru uvoz svežeg voća i povrća iz Avganistana takođe bi bio dozvoljen bez carine, u potezu koji ima za cilj da pomogne avganistanskim proizvođačima voća koji su oštećeni zatvaranjem granica, rekao je Kureši.

Poljoprivrednici u blizini grada Kandahara na jugu zemlje bili su prisiljeni da ostave šipak i druge izvozne proizvode da propadnu, jer kamioni nisu mogli da stignu do njihovih tržišta preko granice.

Nakon posete pakistanskog ministra nije potvrđeno da li je postignut sporazum o ponovnom pokretanju letova avio kompanije Pakistan Internešnal (PIA), koja je obustavila letove za Kabul 14. oktobra pozivajući se na "teško mešanje talibana.

Pročitajte i ovo: Pakistanska aviokompanija obustavlja letove sa Afganistanom

Odluka je doneta nakon što su talibani naredili aviokompaniji da snizi cene na nivo pre pada vlade koju je podržavao Zapad, a PIA je jedini strani prevoznik koji obavlja redovne letove iz Kabula.