Pakistan strahuje od novih poplava

Pakistanski dužnosnici upozorili su u nedjelju, 4. septembra, da se očekuju nove poplave

Pakistanski dužnosnici upozorili su u nedjelju, 4. septembra, da se očekuju nove poplave.

Jezero Manchar, u južnom dijelu zemlje, nabujalo je zbog monsunskih kiša koje su počele sredinom juna i usmrtile gotovo 1.300 ljudi.

Meteorolozi najavljuju kišu, a vlasti su pozvale mještane u pokrajini Sindh u blizini jezera na evakuaciju, piše AP.

Nabujale vode predstavljaju prijetnju zaštitnom nasipu, upozorili su pakistanski zvaničnici.

Jezero, smješteno zapadno od rijeke Ind, najveće je prirodno slatkovodno jezero u Pakistanu i jedno od najvećih u Aziji.

Fariduddin Mustafa, upravitelj okruga Jamshoro, kazao je u nedjelju da su dužnosnici napravili usjek u nasipu jezera, no da nivo vode i dalje raste.

Pročitajte i ovo: Pomoć stiže u Pakistan dok se zemlja priprema za nove poplave

Pakistan je prethodnih dana ponovo uputio apel međunarodnoj zajednici da pomogne žrtvama nezapamćenih poplava izazvanih monsunskim kišama koje su odgovorne za gotovo 1.300 mrtvih i milione raseljenih širom zemlje.

Avioni iz više zemalja dovoze zalihe preko humanitarnog zračnog mosta.

Više dužnosnika i eksperata okrivilo je klimatske promjene za neobične monsunske kiše i poplave, uključujući i glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa.

Guterres je prošle sedmice pozvao svijet da prestane "mjesečariti kroz smrtonosnu krizu". Guterres će posjetiti Pakistan 9. septembra kako bi obišao područja pogođena poplavama i sastao se s dužnosnicima.

U najnovijem izvještaju, pakistanska nacionalna uprava za katastrofe procjenjuje da je od sredine juna, kada su monsunske kiše počele, poginulo 1.290 ljudi.

Više od 1.000 stradalih u poplavama u Pakistanu

Vlasti su saopćile da su operacije pomoći i spašavanja nastavljene i u nedjelju. Vojnici i volonteri helikopterima i čamcima izvlače ljude iz poplavljenih područja, te ih odvode u kampove za pomoć.

Deseci kampova za pomoć pomažu desecima hiljada ljudi, a hiljade mještana sklonište je pronašlo uz ceste na višim područjima.

Prema prvim procjenama vlade, štetu iznosi deset milijardi dolara. Ministar planiranja Ahsan Iqbal izjavio je u subotu da su "razmjeri razaranja ogormni i zahtijevaju veliku humanitarnu reakciju za 33 miliona ljudi".

Ponovni zahtjev za međunarodnom pomoći došao je nakon što je Pakistan primio 30 aviona s pomoći iz Turske, Kine, Ujedinjenih Arapaskih Emirata, Francuske, Uzbekistana i drugih zemalja.