Pajtić: I Vučićeva ekipa će završiti u zatvoru

Vaš browser nepodržava HTML5

Pajtić za RSE: Sumnjam u nalaz policije

Predsednik Vlade Vojvodine i predsednik DS Bojan Pajtić za RSE , između ostalog, komentariše dve najnovije vesti: da je policija utvrdila da je grafite mržnje u Novom Sadu "Smrt Pajtiću" pisao član DS, koji je to i priznao i drugu, da je uhapšeno nekoliko osoba, među kojima su i članovi DS, zbog sumnje da su opljačkali Razvojni fond Vojvodine.

Da li je predsednik Vlade Vojvodine bio pozvan na komemoraciju u Sremskoj Rači, da li uopšte u toj funkciji komunicira sa predsednikom Vlade Srbije, zašto je prazna vojvođanska kasa, kako se DS priprema za izbore, da li je DS bliža Sirizi ili radikalima, da li, s obzirom na to da ga naprednjaci optužuju za pljačku i nazivaju lopovom, strahuje da će kad mu prestane mandat, završiti u zatvoru - ovo su neke od tema o kojima smo govorili s Pajtićem.

Vaš browser nepodržava HTML5

Intervju sa Bojanom Pajtićem

RSE: Ministar policije je izjavio da je grafite „Smrt Pajtiću“ pisao član Demokratske stranke i da je on to priznao. Da li je to za Vas iznenađenje, s obzirom na to da ste optuživali Srpski naprednu stranku za napade na Vas?


Pajtić: Ministar Nebojša Stefanović je, ako se podrobno pročita njegova izjava, vrlo vešto rekao samo da je privedeno lice priznalo da je član DS, a nije priznalo da je pisalo grafite „Smrt Pajtiću“. Dakle, vrlo vešto je to izveo i ostavio utisak da je neko iz DS priznao da je to učinio. Neobično mi deluje ta izjava potpredsednika SNS. Prema mojim informacijama, ona nije tačna. Ograđujem se da su to trenutne informacije koje imam.

RSE: Čekaje, to je govorio čovek kao ministar policije, ne kao potpredsednik SNS.


Pajtić: Ja se plašim da je govorio i kao potpredsednik SNS, ne samo kao ministar policije. Ta izjava je neobična zato što, ukoliko je neko pretio nekome smrću, sekundarno je iz koje je stranke. A, ukoliko je to apsolutno nepotkrepljeno dokazima, tek onda se nalazimo u problemu, jer se zloupotrebljava država u partijske svrhe. Prema mojim informacijama, taj čovek je pisao sasvim druge parole. Prema mojim informacijama, taj čovek je pisao „Lažeš, Vučiću“ i priveden je zbog toga, a ne zato što je pisao grafite protiv predsednika DS.

No, čak i da je neko lice pisalo te grafite i bilo član DS, znate kako – u stranku može svako da se učlani. Naša stranka ima preko 150.000 članova. Može svako sa ulice da dođe i učlani se. Ne može stranka zbog toga snositi odgovornost. Ali, moje informacije govore o tome da ta izjava ne samo što apsolutno nije potkrepljena dokazima, nego nije ni dobronamerna, jer je usmerena na to da zabašuri odgovornost za ono što je učinjeno. Nazivan sam i umobolnikom i psihopatom od strane visokih funkcionera SNS, vođom zločinačkog režima, zlikovcem, lopovom, kriminalcem i sada spočitavati Demokratskoj stranci da ona stvara atmosferu progona političkih protivnika je u najmanju ruku neumesno za svakoga ko u ovoj zemlji živi.

Uostalom, bilo je gotovo stotinu napada protiv članova DS, brutalnih, fizičkih obračuna u protekle tri godine i jasno je ko to čini i zašto to čini.

RSE: Demokratska stranka je ocenila da je hapšenje nekoliko osumnjičenih, inače članova Vaše stranke, za pljačku Razvojnog fonda nastavak trogodišnjih pokušaja kriminalizacije pokrajinske Vlade. Kakvi argumenti stoje iza ove Vaše tvrdnje i kako Vi već sada znate da su ti ljudi nevini?


Pajtić: Prvo, oni nisu bili članovi Vlade, ali neki od njih jesu članovi Demokratske stranke. Mi imamo razloga da sumnjamo u sve postupke koji se vode protiv DS, zbog toga što nas iskustvo uči da su u protekle tri godine hapšenja dominantno služila kao metod političkog obračuna sa političkim neistomišljenicima. U većini slučajeva protiv članova DS ili nekih drugih opozicionih stranaka videli smo da ili nije bilo dokaza ili uopšte nije bilo krivičnih dela. U tom smislu, imamo skepsu prema načinu na koji funkcioniše pravna država u Srbiji. Plašim se da hapšenja služe kao sredstvo marketinga i to je ono što nas ne može činiti ni pravnom ni demokratskom državom.

RSE: Pažnju tabloida je privukao Vaš boravak na Brionima u vreme obeležavanja dvadesete godišnjice Oluje. Ti tabloidni napisi su bili za svaku osudu. Kakav je Vaš komentar?


Bojan Pajtić i Branka Mihajlović

Pajtić: Režim Aleksandra Vučića je neuspešan na svim poljima – ekonomskom, socijalnom... Ovo je jedna od deset najneefikasnijih vlada na svetu. O tome ne govorimo mi, već Svetski ekonomski forum. Da bi opravdali svoj boravak na vlasti, moraju da se služe drugim metodama. U ovom trenutku metoda je najgora moguća. To je metoda ponovnog podizanja međuetničke netrpeljivosti, to je metoda u kojoj više ne možete da kažete „ubiti sto muslimana za jednog Srbina“, ali možete da kažete da je izdajnički čin letovanje u Hrvatskoj, čime se u suštini stvara strašno negativna atmosfera. Ja sam razgovarao sa nekim prijateljima iz Hrvatske, to su Srbi u Hrvatskoj koji kažu da kad god se takve izjave daju, onda nekom Srbinu u Hrvatskoj plane kuća ili ima problem na poslu ili ga istuku. I obrnuto, slične stvari se dešavaju sa Hrvatima u Srbiji.

Dakle, to je jedna neodgovorna politika koja je devedesetih dovela do egzodusa 300.000 Srba iz svojih krajeva i tu politiku nastavljaju. Iako je ona nešto drugačija, iako, hvala bogu, nema oružanih sukoba, ali to podizanje tenzija dovodi do toga da ćemo se nalaziti u jednoj situaciji koja je potpuno neprihvatljiva za zemlju koja ima evropske ambicije. Ne možete biti u svađi sa komšijama, niti je racionalno takvo postupanje. Međutim, oni koriste međuetničku mržnju kao političku platformu.

RSE: Uprkos tome, zanimljivo je da usred te priče između Hrvatske i Srbije povodom Oluje, zbog koje se razmenjuju poruke mržnje, američki ambasador u Beogradu kaže da regionalni odnosi nikad bolji nisu bili.


Pajtić: Treba pitati Vladu Hrvatske kako se oseća kada je ta tema u pitanju (smeh).

RSE: Dobro, dovoljan je i ovaj smeh kao Vaš komentar. Ostavimo po strani šta su tabloidi pisali. Da li je Vama bilo mesto na toj komemoraciji i da li ste kao predsednik pokrajinske Vlade bili uključeni u celu tu priču?


Pajtić: Niko iz pokrajinskih institucija ni na koji način nije bio uključen, što je veoma neobično.

RSE: Da li su bili članovi Vaše Vlade tamo?


Pajtić: Ne, niko iz pokrajinskih institucija nije bio pozvan.

RSE: Da li Vi uopšte kao predsednik pokrajinske Vlade imate kontakte sa republičkim institucijama u Beogradu? Kada ste poslednji put razgovarali sa premijerom Vučićem?


Pajtić: Nikada.

RSE: Kako nikada?


Pajtić: Sa gospodinom Vučićem sam se čuo jednom prilikom telefonom, nakon što je izabran za predsednika republičke Vlade. Bilo je to povodom neke strane investicije. Mi smo u više navrata javno tražili zajedničku sednicu republičke i pokrajinske vlade da bi se rešavali nagomilani problemi, ali problem je što gospodin Vučić ne trpi kritiku. Oseća očito fiziološki otpor prema svakoj kritici, što je veliki problem za demokratiju u ovom društvu.

RSE: Znači Vi kao premijer pokrajinske Vlade nikada niste imali poslovni razgovor sa premijerom Srbije?


Pajtić: Kada ja kao predsednik pokrajinske Vlade odem u Brisel, primi me koji god hoćete evropski komesar. Kada odem u druge države, primi me koji god hoćete predsednik vlade zemalja EU. Nažalost, predsednik srpske Vlade, iako smo upućivali i javne apele i formalno kao Vlada to zahtevali, nije nikada osetio potrebu za tom vrstom razgovora. Mi imamo saradnju sa znatnim brojem članova republičke Vlade, sa nekima veoma korektnu, ali to su po pravilu članovi Vlade koji nisu funkcioneri SNS, nego su ili nestranačke ličnosti ili funkcioneri SPS-a i drugih stranaka. Imamo komunikaciju i sa nekim funkcionerima SNS, mali je to broj doduše, ali ne bih sad da navodim imena, jer mislim da bi se našli u veoma neprijatnoj situaciji.

RSE: A, kako je sa gradskom vlašću Novog Sada, koju drže naprednjaci?


Pajtić: Gradonačelnika sam video na nekom događaju. Bili smo zajedno na otvaranju EU info pointa pe nekoliko meseci. Kada je u pitanju administracija, na nivou onoga što su nadležnosti Pokrajine mi sarađujemo i sa lokalnim samoupravama – dakle, i sa Gradom Novim Sadom i sa republičkom Vladom. Tu niti ima problema, niti bi bilo normalno da ima problema, pogotovu što pokrajinska administracija strukturno, formalno zavisi od republičke.

RSE: Da li to znači da građani Vojvodine ne trpe zbog toga što ste iz različitih političkih opcija i što imate prekid u komunikaciji?


Pajtić: Građani Vojvodine trpe zbog toga što republička Vlada ne izvršava svoje ustavne obaveze.

RSE: Na primer?


Pajtić: Na primer tako što duguje više od milijardu evra kada se saberu sva dugovanja, u odnosu na ono što po Ustavu Republika duguje Pokrajini. U tom smislu građani Vojvodine trpe, ali, moram biti potpuno jasan, ni u prethodnoj Vladi nije bilo u potpunosti izvršavanja tih obaveza. Ali, bilo je znatno više sredstava koja su bila transferisana prema Pokrajini.

RSE: Vas optužuju da ste ispraznili budžet Vojvodine?


Pajtić: Samo ne znam šta smo ispraznili kad se tamo već godinama ništa ne nalazi. Mi imamo taman toliko sredstava da na elementarnom nivou funkcionišu one nadležnosti koje su prenete, ali uz dugovanja koja iznose više stotina miliona evra na godišnjem nivou, ne možemo govoriti o značajnim sredstvima.

RSE: Dugovanja iz Beograda?


Aleksandar Vučić

Pajtić: Nisu iz Beograda, to su dugovanja republičke administracije. Ne volim kada se spominje Beograd u tom kontekstu, nego pre svega republička administracija. Nije Beograd kriv što se Vučićeva Vlada nalazi u njemu. Mi zaista insistiramo uvek na izvršavanju tih obaveza, ali ta terminologija „Pajtićev režim“ je toliko komična kada znate da je pokrajinska administracija ispražnjena i od nadležnosti i od sredstava, da je taj pokušaj stvaranja paralele između pokrajinske i republičke administracije groteskan. On nikako ne može da stoji, jer pokrajinska administracija jeste razvlašćena, ona je ostavljena praktično bez finansijskih sredstava i zbog toga je u značajnim problemima.

Istovremeno, filozofija da vlast mora biti upodobljena na svim nivoima, nezavisno od rezultata izbora, je pogubna po demokratiju. Ona pripada ambijentu autoritarnih režima kakve smo viđali u prošlosti u Evropi, ali kakve decenijama nismo videli.

RSE: Dobro, bliže se izbori, pa će se i to ispraviti. Hoće li pokrajinski izbori biti u decembru, kako se najavljuje?


Pajtić: Ispraviće se ako budu i republički izbori. Vidimo najave i republičkih izbora. Meni je drago ako je republička Vlada shvatila da treba da podnese ostavku i da se povuče, ali videćemo hoće li se to stvarno desiti.

RSE: Mislite li da to stoji iza odluke o eventualnim skorim izborima?


Pajtić: Ne znam, ali sam čin njihove ostavke jeste srazmeran njihovoj učinkovitosti. Zbog toga mislim da bi to bilo dobro.

RSE: Govorite kao da Vaša stranka ima puno glasača. Sva ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da se DS nije oporavila. Kada ste izgubili izbore 2012. godine, za vas je glasalo 900.000 ljudi. Dve godine kasnije – 200.000 ljudi. Nedavno ste na izboima za mesne zajednice, na primer u Subotici koja je „vaš grad“, izgubili izbore.


Pajtić: To nije tačno.

RSE: U mesnoj zajednici?


Pajtić: Da, da, to je laž. To je laž koju su preneli predstavnici SNS-a. Mi nismo učestvovali na izborima, mi smo bojkotovali izbore u Subotici. Ali, nisu samo srpsku javnost slagali – razgovarao sam sa gospodinom Mekalisterom dva dana nakon izbora, gde mi je on postavio isto to pitanje. Mi nismo učestvovali na tim izborima. Lokalni odbor je doneo tu odluku, jer nisu raspisani na demokratski način i tako dalje... On je bio šokiran, jer je imao informaciju da smo na tim izborima potučeni do nogu, a da su režimske stranke pobedile. Međutim, na tim izborima mi nismo učestvovali i najmanji je problem da se to proveri.

RSE: Kakva su vaša saznanja, kako stojite u biračkom telu?


Pajtić: Prema našim istraživanjima, mi smo pre osam meseci bili na 12,5 posto. Otprilike ta podrška stoji, s tim što mi na lokalnim izborima imamo uvek znatno više.

RSE: Ali ti podaci su potpuno različiti u odnosu na podatke nekoliko agencija?


Pajtić: Mi smo na 7,5 posto kod agencija koje plaća SNS. Kod onih agencija koje su nezavisne, na primer Novasrpska politička misao – koja je nama potpuno udaljena politički, najdalje moguće – mi imamo negde 11-12 posto. Pri tom ih ne finansira SNS i to mi je kredibilno. Da se odmah razumemo: to uopšte nije dovoljno, ja time nisam zadovoljan. Mi želimo da na izborima pobedimo...

RSE: Šta vi realno očekujete na sledećim izborima?


Pajtić: Mi imamo obavezu da pobedimo ovaj režim, da stvorimo jedan širi front...

RSE: Sa sedam ili dvanaest posto?


Pajtić: Dakle, da stvorimo jedan širi front i da izađemo sa programom koji će vratiti nadu građanima. Jedna je stvar istraživanje koje govori o poziciji neke stranke pre nego što su raspisani izbori, jer u tom trenutku su ljudi rezignirani, ne razmišljaju o izborima, ali treba da budemo svesni da kritički odnos prema republičkoj Vladi ne samo da postoji, nego je on većinski i mi moramo da ubedimo ljude da treba da izađu na izbore.

RSE: To je tačno. Podaci govore da je dva miliona ljudi npodeljeno u ovom trenutku i da među njima ima dosta potencijalnih ili bivših glasača DS. Međutim, pitanje je čime vi animirate te birače, šta im nudite za razliku od 2014? Vi ste sad pomenuli široki front. To ste obećali i početkom ove godine. I šta je s tim frontom?


Pajtić: Mi smo organizovali proteste širom Srbije upravo sa krugom stranaka koje su eksplicitno opozicione.

RSE: I završili ste s tim.


Pajtić: Ne, ne, pa kako, ponovo u Nišu imamo protest 12. septembra. Apsolutno nismo završili s tim. Nemamo nameru da završimo dok ovaj režim ne ode sa vlasti. Nismo pravili formalnu koaliciju do sada, jer izbori nisu bili na vidiku. Ali ćemo je napraviti u septembru, već smo se dogovorili.

RSE: Sa kim ćete biti u koaliciji?


Pajtić: Sa onim strankama za koje sam apsolutno ubeđen da glasovi naših birača neće njima značiti poslanike koji će podržavati Aleksandra Vučića. Dakle, sa onim strankama kojima nije ništa sprono da sa nama učestvuju u demonstracijama protiv režima.

RSE: Kažu da pokrajinska Vlada funkcioniše tako što niti Pajtić razgovara sa Pastotom niti Pastor sa Čankom?


Pajtić: To nije tačno. Pa kako da ne razgovaram sa gospodinom Pastorom, naopako. Sad ne znam da li gospodin Pastor razgovara sa gospodinom Čankom, ali on ima obavezu da razgovara kao predsednik Skupštine sa predsednikom Vlade i obrnuto.

RSE: Znači dobro stoje stvari sa koalicionim partnerima?


Pajtić: Ja sam uvek sa gospodinom Pastorom imao korektan lični odnos.

RSE: A, sa gospodinom Čankom?


Pajtić: I sa njim, ali on nije formalno u institucijama. Ali, ovde postoji i formalna obaveza. A, sa druge strane, gospodin Pastor jeste u koaliciji sa SNS-om na republičkom nivou, tako da on nije deo opozicionog korpusa, on jeste deo režima u ovoj zemlji. Ja ne vidim koji je politički rezon da bude i dalje u toj koaliciji, ali to je pitanje za njega i njegove birače. U tom smislu mi apsolutno komuniciramo na veoma korektan način.

RSE: Da pogledamo malo kako se pozicionirala Vaša stranka kao opoziciona: sa jedne strane imate gospodina Borka Stefanovića koji najavljuje pravljenje programa sličnog Sirizi, dakle skretanje ulevo. Za Vas smatraju da ste sa „srpskom Srbijom“ najavili skretanje udesno. Koja je pozicija Vaše stranke?


Bojan Pajtić

Pajtić: Ja nisam najavio skretanje udesno, nego upravo potrebu da mi promene u ovom društvu baždarimo prema potrebama ljudi koji u ovoj zemlji žive. Dakle, povlađivanje svakolikom spoljnom inteesu nije nešto što uvek donosi najbolji rezultat, niti mi treba da prepisujemo recepte od bilo koga. Uostalom, imate zemlje članice EU za koje se ne može baš reći da su izrazito demokratske, imate zemlje EU koje nisu baš uspešne, ali mi jesmo socijaldemokratska stranka, jesmo pozicionirani ulevo i bićemo u tom smislu na toj poziciji.

RSE: Da li se pravi neki ozbiljan program i da li to radite zajedno sa Borkom Stefanovićem i timom koji se vezuje za njegovo ime?


Pajtić: U ovom trenutku u DS stižu različiti predlozi. „Vlada u senci“ ima programske osnove kao predlog; postoje i Borkovi predlozi; postoje predlozi i gospodina Božovića; profesor Mićunović je isto pripremao neke predloge; postoje predlozi i gospodina Kuzmanovića. Dakle, imamo čitav niz predloga različitih institucija i različitih ljudi u DS-u.

RSE: Ali, izbori su možda za koji mesec. Kad ćete vi imati program?


Pajtić: U septembru će taj proces biti okončan, u to nema nikakvih sumnji. Konačno, oko tog programa ćemo i okupiti taj korpus stranaka o kojima sam Vam govorio.

RSE: Da li smatrate da ste se vi kao novo rukovodstvo Demokratske stranke dovoljno distancirali od onoga za šta su vas birači kaznili – za pljačkašku privatizaciju, korupcionaške afere, nedoslednost na evropskom putu... Vi ste se izvinjavali, ali čini mi se da se niste izvinjavali za sve to, nego zato što ste doveli na vlast naprednjake svojom politikom.


Pajtić: Ne samo to, izvinjavao sam se ja u različitim situacijama i za nedoslednost i za nedovoljnu brzinu u reformama i za loš Zakon o privatizaciji, setićete se, čak su me nekadašnji ministri kritikovali zbog toga što sam rekao da ta privatizacija nije bila izvedena na valjan način, niti je uzela dovoljno u obzir interese radnika niti je uzela u obzir potrebu da se proveri poreklo kapitala koji je ušao u ta preduzeća. I apsolutno smo spremni na to da u svakoj situaciji osudimo ono što je radila Demokratska stranka. Mislim da je i privatizacija NIS-a izvedena na loš način, mislim da je to nanelo štetu građanima Srbije u finansijskom smislu. Čini mi se da je ona priča da je privatizacija NIS-a izvedena da bismo dobili Južni tok potpuno netačna.

Čini mi se da smo kao stranka pokazali da smo spremni da priznamo greške, ja nisam spreman da nosim teret bilo čije odgovornosti niti da praštam bilo šta. Svako treba da snosi političku odgovornost, konačno i krivičnu ako je činio neka krivična dela. Tu nemam nikakvu dilemu.

Problem DS je bio i to što je povlađivala delu biračkog tela koje je samo u jednom trenutku glasala za nas, to je bilo 2008. godine, kada je postojala manihejska podela na političkoj sceni na proevropske i antievropske stranke. Tada je bilo previše povlađivanja onim biračima desnice koji su, u strahu da se ne ponove devedesete, glasali za nas i nikad više neće glasati, niti bi inače glasali da nije postojao bauk sa druge strane. U tom smislu, DS nije dovoljno hrabro preduzimala poteze, istini za volju nikada nije sama imala većinu, bila je talac koalicija. I Zoran Đinđić je bio talac koalicija...

RSE: Hajde da se ne vraćamo u analizu onoga što je bilo. Moje pitanje je: sumnja koja postoji da je Demokratska stranka na putu da se konsoliduje je činjenica da vi napadate ovu vlast sa, moglo bi se reći, radikalskih pozicija. vi je napadate za proevropsku politiku, za Briselski sporazum sa Prištinom, imate tu primedbi. Postavlja se pitanje, šta je tu vaša platforma?


Pajtić: Nikako se ne bih složio sa Vama. Mi smo glasali za Briselski sporazum. Mi ih kritikujemo zato što ga ne sprovode. To je naša kritika. I zbog toga smo zastali u procesu evropskih integracija više od godinu dana. Nikad ih nismo kritikovali za proevropsku politiku. Zašto? Zato što ne vode proevropsku politiku. Mi ih kritikujemo zbog toga što oni ništa ne čine da demokratizuju srpsko društvo, upravo suprotno, vratili su ga nazad. Suštinski imate medijsku cenzuru. Suštinski, nemate mogućnost da, ukoliko razmišljate na drugačiji način u odnosu na režim Aleksandra Vučića, radite svoj posao tako da se ne plašite da ćete izgubiti egzistenciju. Nezavisno od toga da li ste nezavisni novinar kao Olja Bećković ili kao što je Ombudsman ili ste u opoziciji – vi, ukoliko se na neki način ne slažete sa Vučićevom politikom – bićete izloženi harangi, bićete ugroženi, vaš posao će biti ugrožen, bićete pretučeni ako ste aktivista opozicione stranke, ne samo DS, to se dešava i drugima; ako ste kandidat za gradonačelnika Mionice, bićete prebijeni na dan izbora. To je ono u čemu se mi danas nalazimo.

Da ne govorimo o tome da nije evropska politika da smanjuješ plate i penzije, da smanjuješ penzije kao stečeno pravo. Gde je tu evropska politika, kad Ustav zabranjuje da se smanjuju stečena prava? To što će neki evropski političar da kaže: „To je pravi put“, ne postoje zajednički zakoni EU koji kažu – da, da, Vučiću smanji plate i penzije. To nije tačno. Nije preduslov evropskih integracija da se smanjuju plate i penzije, upravo suprotno – zemlja koja je tako nekonsolidovana ekonomski i socijalno ne treba nikome u EU.

RSE: S obzirom na stalne napise – u medijima i u vidu grafita – „Pajtić lopov“, da li imate bojazan da ćete, ako izgubite izbore, otići u zatvor?


Pajtić: A, zašto ja sada ne bih došao do zatvora ako sam izvršio neko krivično delo? Kakve veze ima to što sam predsednik pokrajinske Vlade? Pa, nema predsednik pokrajinske Vlade nikakav imunitet. Dakle, gospodin Vučić i njegove kolege znaju da nisam ni saobraćajni prekršaj napravio u životu, a kamoli uzeo i jedan jedini dinar. Samo neka izvole, neka nastave da proveravaju. Proverili su do desetog kolena sve što sam u životu radio, sve što sam u životu potpisao. Znaju odlično da ni saobraćajni prekršaj nisam napravio.

I zbog toga mi je toliko lako da ih kritikujem. Zbog toga mi je toliko lako da kažem da će oni završiti u zatvoru i zbog zakona o konverziji, i zbog zakona o „Beogradu na vodi“, i zbog zakona o posebnim uslovima prodaje nepokretnosti, jer tim zakonima izbijaju stotine miliona evra iz džepova građana Srbije.