Osude skrnavljenja spomenika Srbima u Golubiću

Policija traga za osobama koje su oštetile spomenik Srbima u Golubiću nedaleko Knina, a demantira da je oštećen spomenik „Oluji“ u središtu Knina, kako su javili neki mediji. Potaknut prosvjedima zbog postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru, prošloga tjedna je hrvatski predsjednik Ivo Josipović pozvao na dijalog oko manjinskih pitanja, međutim njegova inicijativa nije naišla na razumijevanje.

U Vijeću srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije ogorčeni su teškim oštećivanjem spomenika srpskim žrtvama podignutog pred 2 godine u selu Golubić nedaleko Knina.

„Ovaj događaj može se dovoditi u vezu sa događajima u Vukovaru ili sa onim šta kažu 'ne ćirilici!' , ali za sada nemamo nikakvih elemenata. Na žalost ili na sreću – možete i jedno i drugo gledati – na tom spomeniku je bila ćirilica. Taj je spomenik devastiran do te mjere da se mora graditi ponovo – nova ploča i novi krst ili križ“, navodi za RSE predsjednik Vijeća Mirko Rašković.

On je dodao da je posljednih dana na području Šibensko-kninske županije bilo još nekoliko ekscesa na objektima sa dvojezičnim pločama.

„Pročelje privatne zgrade u općini Kistanje, na putokazu za mjesto Đevrske napisano 'Vukovar', tabla Mjesnog odbora u mjestu Zvjerinac, Mjesni odbor Pađane u općini Ervenik – može se dakle povezivati, ali ja ne bih htio prejudicirati dok se ne istraže sve radnje na tim objektima koji su imali obilkježja na ćiriličnom i latiničnom pismu.“

Glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske Marica Kosor kaže za RSE kako je istraga u toku, i da se još nije pronašlo počinitelje devastacije spomenika u Golubiću. Iako su neki visokotiražni mediji požurili „uspostaviti ravnotežu“ i javili kako je odmah nakon spomenika Srbima u Golubiću oštećen i spomenik „Oluji“ u središtu Knina, policija je tu vijest demantirala.

Je li devastacija spomenika u Golubiću možda neki refleks vukovarskih prosvjeda zbog postavljanja dvojezičnih ploča, pitali smo.

„Mi smo takve slučajeve bilježili i ranije, sporadično – da se dogodi, da se ošteti pojedini spomenik ili eventualno grafiti itd. Tako da ne znam možemo li to dovoditi u vezu eventualno sa događajima u Vukovaru.“

Ratovanje sjećanjima

Po ocjeni voditeljice Centra za suočavanje s prošlošću Documenta Vesne Teršelič u izjavi za RSE, „iznimno napeta situacija u Vukovaru utjecala je i na druge dijelove Hrvatske.

Vesna Teršelič

„Mi nastavljamo ratovati sjećanjima, a mislim da je jedino odgovorno što se može činiti od strane političara – da čine sve što mogu da se rješavaju problemi poput otkrivanja sudbina nestalih, školstva, poštivanja prava manjina i ljudskih prava, što se sve dogoročno mora unapređivati, kao i da rade na poboljšavanju gospodarske situacije, posebno u ratom pogođenim dijelovima Hrvatske“, kaže Teršelič.

Potaknut prosvjedima oko dvojezičnih natpisa u Vukovaru, prošlog tjedna je predsjednik Ivo Josipović izišao sa inicijativom da se razgovara i obnovi konsenzus oko manjinskih pitanja, međutim njegova inicijativa nije naišla na razumijevanje ni kod Vlade, ni kod oporbe, ni kod političkih predstavnika hrvatskih Srba. Evo kako je to on tada komentirao:

„Po mojoj procjeni, očito imamo određeni poremećaj međunacionalnih odnosa. To je nešto što nama ne treba i zato sam htio pozvati sve relevantne faktore da razmislimo kako naše međunacionalne odnose učiniti stabilnijim i boljim. Iz izjava sam vidio da puno političara ne misli isto kao ja, pa eto i premijer, i samo se mogu nadati da su oni u pravu, a ne ja.“

Vesna Teršelič vjeruje da će politički faktori u Hrvatskoj ipak na kraju prihvatiti Josipovićevu inicijativu.

Nevladina udruga Srpski demokratski forum među rijetkima je poduprla Josipovićevu inicijativu za razgovor, a član Izvršnog odbora SDF-a Nemanja Relić kaže za RSE kako je uzrok što je premijer Zoran Milanović odbio Josipovićevu inicijativu to, da je želio sve zasluge oko poštivanja manjinskih prava monopolizirati za sebe.

„On je tvrdoglavo želio sebe prikazati kao jedinog i isključivo zaslužnog za postavljanje dvojezičnih ploča, a zaboravio je da treba raditi na terenu, i upravo to je ono što se propustilo raditi svih ovih godina, pa su ljudi u Vukovaru od rođenja bilo odvajani jedni od drugih po nacionalnom ključu. I zbog toga je zapravo po našem mišljenu buknuo cijeli ovaj problem, jer istinskog pomirenja i suočavanja s prošlošću u Vukovaru još uvijek – nema!“ smatra Relić.