Moore–Grubešić: Oštra polemika o radu Tužiteljstva BiH

Tabla ispred ulaza u zgradu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Sarajevo

U Sarajevu je u četvrtak predstavljena analiza sutkinje Joanne Korner o procesuiranju ratnih zločina u Bosni i Hercegovini na državnom nivou, u organizaciji Misije OSCE-a u BiH.

Jedno od analiziranih pitanja je upravljanje i djelovanje državnog Tužiteljstva, gdje je Korner uočila niz problema, a što je izazvalo burnu reakciju Borisa Grubešića, glasnogovornika Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

U analizi britanske sutkinje iznose se brojni problemi u vođenju procesa vezanih za ratne zločine u državnim pravosudnim institucijama.

Odugovlačenje procesuiranja ratnih zločina pripisuje se, između ostalog, labavoj suradnji između pravosudnih institucija, unutar njih samih i sa istražnim organima.

Direktor Misije OSCE-a u BiH, Jonathan Moore, navodi još neke zaključke analize: "Prvo pitanje je zašto 20 godina nakon rata nema više pravde? Zašto su u nekim predmetima slučajevi odvojeni? Kad je to pitanje komandne odgovornosti kada je, recimo, jedna jedinica, pravila neki zločin? Ima više perspektiva. Kako to uraditi – svaku osobu odvojeno optužiti ili kao jedan slučaj, sve ljude zajedno optužiti? To je također pitanje za razgovor, za debatu u društvu".

U analizi se iznose i brojni problemi u radu Tužiteljstva BiH, na što je burno reagirao Boris Grubešić, nazvavši ovu analizu atakom na pravosudne organe Bosne i Hercegovine.

Boris Grubešić

"Ova navodna analiza Misije OSCE-a predstavlja izravan udar na pravosudne institucije Bosne i Hercegovine. Ovo je vjerojatno rezultat revanšizma i osobnih frustracija šefa Misije zbog toga što je pokušao vršiti izravan upliv u određene predmete Tužiteljstva BiH kod određenih tužitelja tražeći nesmetan pristup svim predmetima što je protivno svim zakonskim propisima u Bosni i Hercegovini, a i činjenice da je svojim ponašanjem doveo do toga da bude obuhvaćen određenim istražnim radnjama u premetu istrage za ometanje rada pravosuđa u predmetu Radončić i drugi", naveo je Grubešić.

Glasnogovornik državnog Tužiteljstva ovu analizu "koja je rađena na plaži u Neumu", smatra neobjektivnom.

"Mi ćemo tražiti od Misije OSCE-a odgovore na određena pitanja. Svakako ćemo upoznati i nadležne institucije Ujedinjenih naroda i sjedište Misije OSCE-a sa ovim pokušajem rušenja pravosudnih institucija i direktnim utjecajem na nadležnosti države Bosne i Hercegovine", precizirao je Boris Grubešić.

Jonathan Moore je na ove optužbe odgovorio "da to nije pitanje neke borbe ili rata, već pitanje preporuke".

Jonathan Moore

"Mi ne možemo nešto nametnuti. Izgleda da su djelomično već zaključili da nisu zadovoljni, ali neću ja zaključiti kakav je stav tih institucija samo na osnovu izjave gospodina Grubešića", ocijenio je Moore.

U analizi se još preporučuje da se ne gubi vrijeme na utvrđivanje identiteta niskorangiranih počinitelja koji su povezani sa istragom o visokorangiranim osumnjičenim.

Također se preporučuje pregled i kontrola optužnica koje rade tužitelji, prije njihovog podizanja, te da se institucije vode kvalitetom, a ne ispunjavanjem normi.