Etička komisija novosadskog Filozofskog fakulteta nije prihvatila prijavu protiv Gruhonjića

Blokada Filozofskog fakulteta, Novi Sad, Srbija, 28. mart 2024.

Etička komisija Filozofskog fakulteta u Novom Sadu zatražila je od Studentskog parlamenta ispravku i dopunu prijave koju je podneo protiv profesora Dinka Gruhonjića zbog navodnog govora mržnje, javila je Beta.

Kako 2. aprila prenosi ta beogradska agencija, kodeksi Univerziteta u Novom Sadu i Filozofskog fakulteta kao sankciju za kršenje etike ne predviđaju otkaz, već javne opomene ako se utvrdi prekršaj.

Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu prethodno je blokirao Filozofski fakultet i postavio ultimatum da Gruhonjić bude otpušten pošto se u medijima pojavio montirani snimak sa njegovog prošlogodišnjeg gostovanja na dubrovačkom festivalu Rebedu, gde je navodno veličao upravnika ustaškog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu Dinka Šakića.

Tokom blokade grupa profesora i studenata Filozofskog fakulteta organizovala je skupove podrške Gruhonjiću odbacujući „ultimativno kadriranje“ na Univerzitetu.

Prorektorka podnela ostavku

Sabina Halupka Rešetar, prorektorka za međunarodnu saradnju Univerziteta u Novom Sadu podnela je ostavku na tu funkciju.

Kako je objavio portal 021.rs, razlog je izostanak podrške Rektorata novosadskog univerziteta tokom blokade Filozofskog fakulteta.

„Zato više nisam u mogućnosti da i dalje obavljam funkciju. Ujedno pružam podršku kolegama i studentima kojima je blokadom uskraćeno pravo na rad i obrazovanje“, navela je redovna profesorka Filozofskog fakulteta Halupka Rešetar.

Grupa ljudi 26. marta blokirala je Filozofski fakultet u novom Sadu tražeći da se profesoru te ustanove Dinku Gruhonjiću uruči otkaz zbog navodnog govora mržnje.

Blokada na osnovu lažnog snimka

Gruhonjić se našao na meti napada desničarskih grupa i predstavnika vlasti nakon što je na internetu objavljen montiran snimak u kom navodno veliča ustaškog zločinca iz Drugog svetskog rata Dinka Šakića.

Osobe koje su blokirale fakultet povukle su se 31. marta i najavile da će ponovo blokirati fakultet ukoliko Gruhonjić ne bude dobio otkaz.

Član Radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić saopštio je 1. aprila da su dve osobe uhapšene u Srbiji zbog pretnji profesoru Dinku Gruhonjiću i predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ani Lalić.

Profesori i studenti Filozofskog fakulteta u Novom Sadu organizovali su skupove podrške Gruhonjiću, navodeći da se protiv njega vodi kampanja koja uključuje i pretnje smrću.

Pročitajte i ovo: Vučić: Gruhonjić ne sme biti ugrožen, ali sram ga bilo