Mirni protesti širom BiH, u Sarajevu oslobodili uhapšene demonstrante

Četvrti dan protesta u bh. prijestolnici

Građani Sarajeva, Bihaća, Tuzle i Bijeljine su i u nedjelju mirno protestvovali. U Sarajevu se tražilo oslobađanje pritvorenih demonstranata nakon sukoba održanih u petak. Bišćani, pak, zahtijevali su ostavku kantonalnog premijera, dok su Tuzlaci podsjećali na razloge nezadovoljstva.

Oko 20.00 sati razišla se i posljednja grupa Sarajlija. Saobraćaj je pušten na svim saobraćajnicama koje su tokom dana bile blokirane.

Ranije je u večernjim satima je iz zgrade Kantonalnog suda u Sarajevu pušteno preostalih osam uhapšenih od 38 privedenih demonstranata.

U nedjelju je direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović podnio ostavku. On je kao razlog naveo da ne bi mogao obezbijediti sigurnost ukoliko bi to od njega tražili članovi Predsjedništva BiH.

Na konferenciji za novinare Selimović je kazao kako je Direkcija uradila sve što je mogla u saradnji sa MUP-om Kantona Sarajevo kako bi neredi u Sarajevu bili spriječeni.

Do sada su ostavke podnijeli i premijeri Tuzlanskog, Sarajevskog i Zeničkog kantona, a Vlada Kantona Sarajevo odžava vanrednu sjednicu. Federacija BiH ima deset kantona, a građani koji protestvuju, traže ukidanje svih tih administrativnih jedinica.

Američka ambasade u BiH je ocijenila da su protesti u BIH "izraz nezadovoljstva građana ekonomskom, socijalnom i političkom situacijom" i pozvala političke vođe da da zahjteve građana ozbiljno uzmu u obzir i odbace pokušaje širenja straha i promocije nacionalističkih težnji.

Ambasada je u saopštenju podržala pravo građana na protest, ali i osudila svaki vid nasilja.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović je tokom posjeta Mostaru izjavio da je Evropska unija dijelom kriva za stanje u BiH je je nezainteresovanošću za sudbinu BiH stvorila frustracije koje su eksplodirale.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je, nakon susreta sa političkkim vođstvom Republike Srpske u Beogradu, izjavio da je RS stabilna za razliku od federacije i da njegova zemlja podržava njenu i stabilnost regije.

Predsjednik RS Milorad Dodik je kazao da su protesti sračunati radi destabilizacije RS te da ona neće prihvatiti međunarodnu intervenciju. Dodik je kazao i da nemiri pokazujuda BiH ne može preživjeti unutrašnje izazove.

(Više o ovom sastanku pročitajte ovdje)

U Sarajevu, poslije dvosatnog mirnog protesta ispred Predsjedništva BiH, a potom i Policijske uprave Centar, te kantonalnog Tužilaštva, demonstranti su se okupili pred zgradom Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Građani su tražili i da se oslobode ostali uhapšeni demonstranti koji su pritvoreni u petak.

Nakon što je u subotu premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković dao ostavku, oni su zahtijevali bezuslovnu ostavku Vlade Kantona Sarajevo, Vlade Federacije BiH i formiranje nestranačkih vlada, nepreduzimanje nikakvih mjera kojima bi se ograničile mirne demonstracije građana, te obustavljanje "lova na ljude".

Zeljković je o ostavci na vanrednoj sjednici kantonalne vlade obavijestio i svoje kolega, ali je u nedjelju najavio novu vanrednu sjednicu koja od policije očekuje izvještaj o sigurnosnom stanju i plan mjera kako bi se ono stabiliziralo.

Nastavak protesta u Bihaću, Tuzli i Bijeljini

I u Bihaću se nakon subotnjih burnih demonstracija u nedjelju okupilo oko 200 građana. Premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača je rekao da neće podnijeti ostavku. On je naveo da Vlada radi u punom kapacitetu. Kazao je da ima odgovornost za više od 300.000 građana, te da ga "grupica demontranata neće natjerati da podnese ostavku".

Inače, u 20.00 sati vanredno zasjeda skupština Unsko-sanskog kantona na kojoj će se razmatrati glavni zahtjevi demonstranata - ostavka Hamdije Lipovače.

Ukoliko se ne udovolji zahtjevima demonstranata, najavili su opštu blokadu Bihaća.

Tuzla, 9.2.2014.

Stotinjak građana Tuzle okupilo se pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona (TK). Oni su ponovo naglasili da je njihov cilj nestranačka vlada. Sa transparenata poslali su poruke "Nisam Srbin, Bošnjak i Hrvat - ja sam samo građanin BiH" i "Želim živjeti od svog rada".

U prijepodnevnim satima održan je Kolegij Skupštine TK na kojem je donesena jednoglasna odluka da se u narednih deset dana odabere novi mandatar vlade, te imenuje na narednoj sjednici.

Iz bezbjednosnih razloga nastava u tuzlanskom kantonu, iako najavljena, i u ponedjeljak će se odgoditi.

Talas protesta protiv teškog socijalnog i ekonomskog stanja u BiH zadesio se i u Bijeljini. U nedjelju se na gradskom trgu ispred zgrade Opštine Bijeljina okupilo oko nekoliko stotina građana, javio je dopisnik Radija Slobodna Evropa. Demonstranti su tražili posao, zdravstvenu zaštitu, promjenu vlasti na lokalnoj i entitetskoj razini.

Protesti su protekli relativno mirno, s tim da se jedna druga organizovana grupa navijača "Incident" usprotivila demonstrantima i uzvikivala parole - "ovo je Republika Srpska, Biljeljina je Srbija nikad Federacija". Do sukoba između ovih grupa nije došlo, zbog velikog prisustva policajaca.

Upozorenje

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u nedjelju u Mostaru da je u taj grad stigao kako bi smirio strasti nakon nereda koji su zadnjih dana pogodili Bosnu i Hercegovinu.

Milanović je za posljednja dešavanja u BiH dijelom optužio i EU, rekavši kako Unija svojom nezainteresiranošću za BiH stvara frustracije.

Zoran Milanović i Vjekoslav Bevanda

Nakon razgovorâ sa čelnikom Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, te obilaska nekih od zapaljenih institucija, rekao je da su ovakve situacije prilika za potpaljivanje strasti, a da je on u Mostar došao kako bi smirio strasti, te podstakao na evropski put BiH.

Milanović je kritizirao pristup Evropske unije, rekavši da Unija mora dati nadu BiH:

"Ovo se, možda, ne bi dogodilo da je EU imala koherentniju i jasniju politiku šta ovdje želi. S ovom zemljom se šuta i napucava - što svjesno, što nesvjesno, što namjerno, što zbog neznanja - već sto godina."

(Više o posjeti Milanovića Mostaru pročitajte ovdje)

Tokom Milanovićevog obilaska Mostara na Španskom trgu u gradu na Neretvi okupilo se desetak demonstranata.

Inače, u Beogradu je za ponedjeljak najavljen skup podrške građanskim protestima u Bosni i Hercegovini, a koji je organizovan putem facebook grupe "Podrška narodu Tuzle iz Srbije".

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ocijenio je za bečki list "Kurier" da bi trebalo razmisliti i o trupama Evropske unije, ukoliko bi došlo do eskalacije sukoba u Bosni i Hercegovini. Inzko je naglasio da su protesti u BiH opravdani, ističući da je posebno socijalna neravnopravnost vodila prema nezadovoljstvu ljudi.

"Razmotrit ćemo stanje u BiH u utorak, 11. februara, u međunarodnom upravljačkom odboru. Austrija će povećati broj svojih vojnika u BiH. Ako stanje bude eskaliralo morat ćemo, eventualno, razmisliti o trupama EU, međutim, ne sada", rekao je Inzko.

Povodom Inzkove izjave "Kurier"-u oglasio se Ured visokog predstavnika u BiH (OHR). "Visoki predstavnik je odgovarao na hipotetičko pitanje austrijskih medija o mogućoj ulozi EUFOR-a u BiH, ukoliko sigurnosna situacija u zemlji eskalira", saopštio je portparol OHR-a Eldar Subašić.

Komunalne službe BiH još uklanjaju tragove nereda koji su izbili u petak zbog socijalnog i političkog stanja u zemlji. Šteta se procjenjuje na 25 miliona eura.