Šef obavještajne službe BiH pušten iz pritvora uz mjere zabrane

Mehmedagić pred Sudom BiH, novembar 2020.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) odbio je prijedlog Tužiteljstva BiH da se osumnjičenom Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, odredi jednomjesečni pritvor.

"Izlazak Mehmedagića iz pritvorske jedinice očekuje se nakon što se riješe administrativni detalji", potvrdio je branitelj šefa obavještajne službe BiH Nermin Mulalić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Mehmedagiću su određene mjere zabrane, između ostalog i sastajanje s vlasnikom i osnivačem Američkog univerziteta u BiH Denisom Prcićem, koji se sumnjiči da je ilegalno izdao diplomu Mehmedagiću, ali i drugim osumnjičenim u aferi "Diploma".

Zabranjeno mu je i kontaktiranje sa svjedocima Tužiteljstva u istom krivičnom predmetu, uključujući i približavanje istima na udaljenosti od 50 metara, te svaki kontakt i razgovor o predmetu s bilo kojom osobom osim s braniteljima, saopćili su iz Suda BiH.

"Izrečena mjera zabrane će trajati dok za njom postoji potreba, a opravdanost ove mjere će se kontrolirati svaka dva mjeseca. Osumnjičeni se posebno upozorava da mu se može odrediti pritvor ukoliko ne budu postupao u skladu s mjerom izrečenom ovim rješenjem", stoji u rješenju Suda BiH.

Mehmedagić je uhapšen u srijedu, 14. jula, po nalogu Tužiteljstva, a zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotrebe položaja, krivotvorenja dokumenata i pranje novca. Istraga je u vezi s diplomom Američkog univerziteta izdatom direktoru OSA-e.

Tužiteljstvo je predložilo određivanje pritvora zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni Mehmedagić mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i zbog uznemirenja javnosti i građana, "s obzirom na to da su već evidentirani elementi narušavanja sigurnosti, povezani s lišenjem slobode navedenog osumnjičenog", navedeno je iz Tužiteljstva ranije.

Pročitajte i ovo: Mehmedagić ostaje direktor OSA-e do okončanja postupka

Na ročištu u petak ujutro, tužitelj Oleg Čavka kazao je da Tužiteljstvo planira tražiti od Suda BiH da izda naredbu i odobrenje za pretrese još nekoliko objekata. Na dan hapšenja Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo obavilo je uviđaj u kući šefa obavještajne agencije BiH.

Tužitelj Čavka je naveo da je plan saslušati i sve studente Pravnog fakulteta Američkog univerziteta u BiH koji su studirali 2008. i 2009. godine, kada je navodno šef OSA-e studirao na tom fakultetu.

U vezi s aferom "Diploma", u junu 2020., uhapšen je i direktor i osnivač Američkog univerziteta u BiH Denis Prcić.

Prcić se sumnjiči da je ilegalno izdao diplomu Mehmedagiću.

Nakon jednomjesečnog pritvora Prcić je u četvrtak, 15. jula, pušten uz mjere zabrane.

Detalji s ročišta za pritvor: Sporne diplome, nekretnine i Audi Q5

Tužiteljstvo BiH Mehmedagića optužuje za višestruko korištenje krivotvorenih dokumenata, odnosno diploma, zloupotrebu položaja i ovlasti te za pranje novca.

Tužitelj Oleg Čavka kazao je na ročištu za određivanje pritvora da je Mehmedagić 2005. godine upisao fakultet u Banjoj Luci.

Prethodno je, kako je naveo Čavka, Mehmedagić prijavio da je njegov indeks iz Sarajeva izgubljen te je kao takav poništen u Službenim novinama.

Potom je, kako tvrdi Čavka, taj izgubljeni indeks korišten za upis na fakultet u Banjoj Luci.

Mehmedagić je 2006. diplomirao i 2007. stekao diplomu na tom fakultetu koja je korištena na konkursu za direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Zanimljivo je da je Osman Mehmedagić, na početku ročišta kad se potvrđuje njegov identitet, kazao kako je njegova stručna sprema ekonomist, smjer poslovno pravo.

Pročitajte i ovo: Protest građana zbog hapšenja šefa obavještajne agencije BiH

Čavka je naveo i da je Mehmedagić u augustu 2019. upisao Pravni fakultet Univerziteta u Travniku koji se nalazi u mjestu Kobiljača kod tog grada.

Nezavisnoj komisiji za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Mehmedagić je potom dostavio diplomu privatnog Američkog univerziteta iz Tuzle, čijem vlasniku Denisu Prciću se također sudi i koji je bio u pritvoru do 15. jula kad je pušten uz određivanje kućnog pritvora.

Mehmedagić je, prema riječima tužitelja Čavke, na sjednici spomenute komisije tvrdio da su personalni dokumenti uposlenika obavještajnih službi povjerljivi, odnosno tajni.

Tužiteljstvo BiH tvrdi da je riječ o zloupotrebi položaja i ovlasti jer, smatraju, lični dokumenti ne podliježu zakonima kojima se štiti tajnost podataka.

Čavka je naveo da Mehmedagićevo ime nije pronađeno u dokumentima Američkog univerziteta, osim u registru studenata u kojem su, kako je kazao Čavka, stranice pod „M” i „N” iskinute i naknadno ubačene nove.

U martu 2021. su dokumenti iz prostorija Mašinske škole u Sarajevu gdje je Američki univerzitet koristio neke prostorije, sa serverima odvezeni na nepoznate lokacije.

Razgovorom s vozačem utvrđeno je da su odvezene u Semizovac (kod Sarajeva) i Nišiće (mjesto između Sarajeva i Tuzle. Vještačenjem servera, diskova i CD-ova pronađeni su podacima o studentima 2008. i 2009. godine.

Među imenima nema imena Osmana Mehmedagića.

Pritisak na Tužiteljstvo i Sud?

Tužitelj Oleg Čavka se osvrnuo i na proteste koji su 15. jula održani pred zgradom Suda i Tužiteljstva BiH. Čavka tvrdi da je organizator protesta Jasmin Mulahusić za kojeg je Čavka rekao da je „potencijalni terorist” i da živi u Luksemburgu te to nazvao pritiskom na Sud BiH, Tužiteljstvo te Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH.

Čavka je naveo i kako je financijska istraga koju su proveli pokazala da je Mehmedagić vlasnik stana od 100 kvadratnih metara u središtu Sarajeva na koji još uvijek vraća kredit, vlasnik stana u sarajevskom naselju Dobrinja, kuće u Sarajevu te nekretnine u Trnovu nadomak Sarajeva.

Analizom trošenja novca, prema navodima Tužiteljstva BiH, utvrđeno je da je Mehmedagić gotovim novcem platio navedenu kuću, te da je Mehmedagićeva supruga za 62.000 maraka kupila vozilo Audi Q5 od Asima Sarajlića, bivšeg potpredsjednika i šefa kadrovske komisije Stranke demokratske akcije (SDA) i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Sarajlić je inače optužen u drugim predmetima pred Sudom BiH, između ostalog i u predmetu koji se tiče navodno nelegalnog zapošljavanja u Javnom poduzeću Elektroprivreda BiH.

Plan Tužiteljstva BiH u idućih mjesec, za koliko se tražilo određivanje pritvora Mehmedagiću, je vještačenje podataka i podizanje optužnice. Tužiteljstvo namjerava razgovarati sa svim studentima Američkog univerziteta koji su studirali 2008. i 2009. godine kad je, kako je Čavka naveo, Mehmedagić navodno studirao na tom univerzitetu.

Branitelji: Diploma iz Banja Luke je validna

Branitelji Mehmedagića bili su kraći u izlaganju.

Glavni branitelj Nermin Mulalić kazao je kako je samo lišavanje slobode Mehmedagića nezakonito te da je prekršen Zakon o krivičnom postupku. Mulalić smatra da su Mehmedagića policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo morali odmah predati Tužiteljstvu BiH, umjesto 24-satnog zadržavanja u pritvoru.

Što se tiče Mehmedagićevih diploma, branitelji tvrde da je Okružni sud u Banja Luci donio presudu u vezi diplome koju je Mehmedagić stekao na privatnom fakultetu u Banja Luci i potvrdio je.

Branitelj Mulalić kaže da ne postoji ni umišljaj Mehmedagića da počini krivično djelo krivotvorenja službene isprave, odnosno diplome budući da je, kako tvrdi Mulalić, diploma koju je Mehmedagić stekao u Banja Luci validna.

Druga braniteljica Senka Nožica dodala je da ne stoje ni optužbe za pranje novca, budući da je ta diploma po kojoj je Mehmedagić zaposlen kao direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i po kojoj je dobivao plaću – validna.

„Diploma stečena na Američkom univerzitetu je irelevantna budući da je moj klijent imenovan na osnovu diplome iz Banja Luke”, naglasila je Nožica.

Nožica je ocijenila da se radi o političkom procesu budući da je Tužiteljstvo ranije podnijelo optužnicu protiv Mehmedagić u drugim predmetima, ali da je on pravomoćno oslobođen. Navela je kako se „vode ovakvi postupci, a ne vode se za ratne zločine dok više od 500 takvih predmeta ratnih zločina čeka”.

Nožica je kazala i kako se Mehmedagić odazvao na poziv policijskog službenika te odmah došao u prostorije MUP-a.

„Nema potrebe hapsiti ljude uz pravljenje cirkusa i teatra”, kazala je.

Što se tiče stava Tužiteljstva BiH da bi puštanje na slobodu moglo izazvati remećenje javnog reda i mira, Nožica je kazala da su ljudi na demonstracijama tražili puštanje na slobodu Mehmedagić te da bi ono ustvari izazvalo radost.