Helikopter vojske BiH pao u Jablaničko jezero, članovi posade spašeni

Vaš browser nepodržava HTML5

Mjesto pada helikoptera kod sela Buturović polje između Konjica i Jablanice, BiH, 28. 8. 2024.

Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (BiH) zakačio je za žice dalekovoda tokom vježbe na jugu zemlje i srušio se 28. avgusta u Jablaničko jezero.

Ministarstvo odbrane BiH saopštilo je da pilot, kopilot, tehničar-letač i specijalist službe traganja i spašavanja koji su bili u letjelici nisu životno ugroženi i da su upućeni na preventivni ljekarski prijem u hitnoj pomoći u Konjicu.

Mjesto pada helikoptera Oružanih snaga BiH, 28. 8. 2024.

Ministar odbrane Zukan Helez kazao je da je helikopter Oružanih snaga BiH BiH imao generalnu probu pred redovnu, planiranu vježbu spašavanja na vodi i pomoći civilnom stanovništvu.

"Helikopter je zakačio žicu dalekovoda. Dvije je presjekao, treća ga je oborila. Sreća nije bilo ljudskih žrtava", kazao je Helez novinarima na mjestu pada.

Dodao je da su pomoć u vađenju helikoptera iz jezera ponudile Sjedinjene Američke Države i Turska.

Zukan Helez: Imamo još deset helikoptera

"Helikopter se natopio vodom. Težak je sad oko deset tona. I NATO i EUFOR (vojne snage EU) u BiH su već ponudile pomoć u vađenju", kazao je Helez.

Kao mogućnost koja se ispituje ministar je naveo i ispuštanje vode na brani obližnje hidroelektrane kako bi se spustio nivo jezera i došlo do helikoptera.

Helez je kazao da je Oružanim snagama (OS) BiH ostalo još deset helikoptera, od kojih je šest spremno za gašenje požara.

Najavio je i da će OSBiH uskoro dobiti još pet helikoptera.

Gdje će oštećeni helikopter ići na popravak znat će se nakon što se utvrdi u kakvom je stanju.

Planirana godišnja vježba je odgođena.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove je saopšteno kako je vodni inspektor, uz saglasnost postupajućeg tužioca, usmeno naložio hitno postavljanje barijera na vodi. Razlog je što se u helikopteru, prema izjavama odgovornih osoba, nalazi oko 400 litara goriva.

"Time bi se blagovremeno zaustavilo i saniralo eventualno izlijevanje goriva za vrijeme izvlačenja helikoptera", saopšeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Sjedinjene Američke Države donirale su Bosni i Hercegovini četiri nova helikoptera Bell 2021. godine vrijedna oko 35 miliona eura.

Policijski uviđaj na mjestu pada helikoptera

Jedan helikopter se prevrnuo i oštećen je u aprilu 2022. godine tokom letačke obuke. Ministar Helez je kazao 28. avgusta da je taj helikopter popravljen.

Oružane snage BiH "na papiru" raspolažu s više od 40 helikoptera.

Među njima je 35 helikoptera Mi-8 koji su proizvedeni prije više od 40 godina u bivšem Sovjetskom Savezu i svi će, kako je najavljeno, biti otpisani zbog nemogućnosti servisiranja, zastarjelosti, isteka resursa i više utvrđenih neispravnosti osnovnih sklopova zbog čega ih nije isplativo remontirati.

Pročitajte i ovo: BiH otpisuje ruske vojne helikoptere