Mađarski premijer Orban u posjeti Sjevernoj Makedoniji

Viktor Orban, juli 2024.

Mađarski premijer Viktor Orban, zajedno sa delegacijom mađarske vlade, boraviće 26. i 27. septembra u dvodnevnoj zvaničnoj poseti toj zemlji.

Mađarska trenutno predsjedava Evropskom unijom (EU), a Orban je i predsjednik Vijeća EU u drugoj polovini godine.

Premijer Hristijan Mickoski, kako je saopšteno iz vladine pres službe, imaće 26. septembra zvaničan tete a tete sastanak sa svojim mađarskim kolegom u premijerovoj vili u Ohridu, a u okviru posjete će se održati niz bilateralnih sastanaka makedonskih ministara sa resornim kolegama iz mađarske delegacije.

U Ohridu policija preduzima neophodne mjere sigurnosti, a najavljen je i privremeni režim saobraćaja radi sigurnog i nesmetanog kretanja delegacije kroz grad i okolinu.

Vladajuća VMRO-DPMNE i njen lider i premijer Hristijan Mickoski smatraju se bliskim Orbanu i njegovoj stranci Fides.

Pročitajte i ovo:

Dodik kod Orbana u BudimpeštiKo je Putinu važniji - Vučić ili OrbanMađarski biznismen blizak Orbanu blizu pokretanja prvog biznisa u BiH

Ubrzo nakon formiranja Vlade u Skoplju u junu, tokom samita NATO-a u Vašingtonu koji je održan u prvoj polovini jula, Mickoski se dogovorio sa Orbanom da Sjeverna Makedonija uzme kredit od Mađarske u iznosu od 500 miliona eura.

Parlament je 17. septembra usvojio zakon o mađarskom kreditu.

Inače, u Mađarskoj je i bivši lider VMRO-DPMNE i premijer Nikola Gruevski. Nakon pada s vlasti, dok se u zemlji vodilo nekoliko sudskih procesa protiv njega, Gruevski je u novembru 2018. pobjegao u Budimpeštu, gdje je dobio politički azil.

Orban je 2013. godine boravio u službenoj posjeti zemlji, kada je odlikovan Ordenom 8. septembra za izuzetne zasluge za razvoj i jačanje prijateljskih odnosa i mirne saradnje između Sjeverne Makedonije i Mađarske. Orden mu je uručio tadašnji predsednik Đorđe Ivanov, a sastao se i sa tadašnjim premijerom Nikolom Gruevskim.