Orban pred mađarskom dijasporom u Rumuniji hvali Trumpa i kritikuje EU

Ljudi slušaju govor mađarskog premijera Viktora Orbana u rumunskom gradu Tušnadu 27. jula.

Pišu: Andras Kosa, Sabina Sancu i Luke Allnutt

Za kontroverznog mađarskog nacionalno-konzervativnog premijera Viktora Orbana, godišnja smotra u rumunskoj regiji Transilvaniji za pristalice njegove vladajuće stranke Fidesz, mjesto je gdje se on očigledno osjeća kao kod kuće, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Ležerno odjeven u košulju s plavim i bijelim prugama i zavrnutim rukavima kako bi otkrio narančastu narukvicu, Orban je izgledao kao čovjek koji prisustvuje večeri u all-inclusive hotelu u Grčkoj.

Petodnevni besplatni ljetni univerzitetski i studentski kamp Balvanjosi u toplicama Tušnad, koji je počeo 23. jula i kolokvijalno je poznat kao Tušvanjos, organizuje koncerte, kulturne aktivnosti i sportske događaje.

Međutim kamp, koji se održava u regiji s velikom etničkom mađarskom populacijom, uglavnom je poznat po Orbanovim kontroverznim govorima, koji su prethodnih godina korišteni za okupljanje njegove baze, prenošenje njegove političke vizije te provociranje i izazivanje njegovih kritičara.

Ove godine, okružen bujnim zelenim šumama pod sjenkom istočnih Karpata, mađarski premijer govorio je o mnogim od svojih uobičajenih tema, kritikujući Evropsku uniju (EU) i hvaleći Donalda Trumpa, bivšeg američkog predsjednika i republikanskog predsjedničkog kandidata.

Rekao je da je Trump pokušavao "povući američki narod natrag iz postnacionalističke liberalne države u nacionalnu državu" te da je nepravedno kažnjen kako bi se spriječila njegova kandidatura za izbore.

Tople riječi upućene američkom republikanskom kandidatu nisu bile iznenađujuće s obzirom na to da je Orban podržao Trumpa na skupu Tušvanjos osam godina ranije, u predsjedničkoj utrci 2016. godine.

Orban, ikona za mnoge konzervativne populiste širom svijeta, jedan je od najjačih Trumpovih saveznika u Evropi, a oba lidera se slažu oko raznih pitanja, uključujući imigraciju i rat u Ukrajini.

Orban je kritikovao evropske sankcije Rusiji i usprotivio se slanju vojne pomoći Ukrajini. Prema riječima mađarskog premijera, stav EU mogao bi se promijeniti ako Trump u novembru pobijedi na predsjedničkim izborima u SAD.

"Trump je pred vratima. Ako Evropa do tada ne pređe na politiku mira, morat će to učiniti nakon Trumpove pobjede", rekao je Orban.

Orban je u svom govoru 27. jula također osudio nivoe useljavanja u srednju i istočnu Evropu i ponovio svoje tvrdnje da Zapad slabi. Zalagao se za ono što je rekao da su hrišćanski ideali i osuđivao je zakone u raznim zapadnim zemljama koji podržavaju ili štite prava lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca i transrodnih osoba.

Otkako je došao na vlast 2010., Orbanovi kritičari optužuju ga za demontiranje mađarskih demokratskih institucija, ograničavanje rada medija i manipulaciju nacionalnim izbornim sistetmom. Zbog tvrdnji o demokratskom nazadovanju, zloupotrebi fondova EU i neuspjehu u zaštiti prava manjina, EU je Budimpešti uskratila milijarde eura podrške.

Pročitajte i ovo: Zašto Viktor Orban u životu održava 100-godišnji Trianonski ugovor?

Ukrajinska 'mirovna misija'

Sjedeći za stolom ispred mase ljudi, od kojih su mnogi nosili bijele i slamnate šešire, Orban je branio svoju nedavnu "mirovnu misiju" za okončanje rata u Ukrajini. Mađarski lider sugerisao je da su brutalni gubici na obje strane sukoba, koji su započeli nakon što su ruske snage pokrenule invaziju Ukrajine 2022. godine, naglasili važnost vanjske intervencije za mir.

Putovanje mađarskog lidera u Peking i Moskvu uveliko su kritikovali lideri Evropske unije, kao i čelnici drugih članica EU.

Viktor Orban (u sredini) dotakao se brojnih poznatih tema tokom svog gotovo dvosatnog govora u Tušnadu 27. jula.

Orban je također uporedio rat u Ukrajini s "crvenom pilulom" u filmu Matrix, koji je posljednjih godina populariziran i prihvaćen od strane alt-desničarskih i krajnje desničarskih grupa kao simbol za promjenu svijesti ili perspektive o svijetu.

U filmu iz 1999. godine, protagonisti Neu je data mogućnost da uzme crvenu pilulu, koja bi mu omogućila da vidi svijet onakvim kakav jest, ili plavu pilulu koja bi mu omogućila da ostane u blaženom neznanju o stvarnosti koju skrivaju zlokobne sile.

Uzimanje "crvene pilule" predstavlja "izglednu tačku i daje nam potpuno drugačiju perspektivu", rekao je Orban, naglasivši da su i Ukrajina i Rusija vođene vlastitim percipiranim istinama i ambicijama.

"Ako pitate dvije strane, neće biti mira. Mora se odlučiti izvana", naglasio je.

'Iliberalna država'

Okupljanje u Tušvanjosu započelo je nakon antikomunističkih revolucija 1989. U početku je kamp bio mjesto gdje su rumunske i mađarske liberalne elite poredile bilješke o škakljivim politikama demokratske tranzicije. Ali 2010., godine kada se Orban vratio na vlast u Mađarskoj, Rumuni više nisu pozivani i događaj se pretvorio u "ljetni kamp" za Fidesz.

"Tušnad je mjesto sjećanja za Orbana: Učestvovao je u svakom (kampu) od... 1990. Za njega je to mjesto od simbolične važnosti, čak i na ličnom nivou", rekao je istoričar Stefano Bottoni za Rumunski servis RSE.

Pročitajte i ovo: Kako Viktor Orban koristi sport za širenje uticaja Mađarske u inostranstvu?

Tušvanjos za Orbana nije mjesto za diplomatsku uljudnost, već mjesto gdje govori slobodnije.

Orban je 2014. objavio svoju namjeru da uspostavi "iliberalnu državu" u Mađarskoj, navodeći kao primjere zemlje poput Rusije i Turske. Zatim je 2022. Orban iznio oštru kritiku prihvatanja imigranata s drugih kontinenata u Evropu, u kojoj je kritikovao ideju o "miješanju rasa".

Taj govor bio je široko kritikovan širom EU, a pokojna sociologinja Zsuzsa Hegedus, Orbanova savjetnica, podnijela je ostavku nakon 20 godina i optužila Orbana za nacizam. Čelnici sedam glavnih političkih grupacija u Evropskom parlamentu zajednički su osudili Orbanov govor.

U posljednjoj deceniji u Evropi su ojačale desničarske snage. Populisti su podstakli zabrinutost zbog ekonomije, imigracije i raširenog razočarenja političkim elitama, što je dovelo do toga da krajnje desničarske stranke dobiju prednost u državnim skupštinama i Evropskom parlamentu.

Francuska krajnje desničarska stranka Nacionalno okupljanje, predvođena Marine Le Pen, pobijedila je u prvom krugu francuskih parlamentarnih izbora, prije nego što ih je u drugom krugu porazio ljevičarski savez. Italiju trenutno vodi koalicijska vlada s tvrdom desnicom koja je kapitalizirala raširene euroskeptične i antimigrantske osjećaje.

Orban je suočen s izazovom drugačije vrste, možda najozbiljnijim u svojih 15 godina vlasti. Peter Magyar, 43-godišnji bivši insajder Fidesza koji se okrenuo protiv vlastite stranke i osnovao rivalsku stranku pod imenom Tisza, dobio je oko 30 posto glasova na izborima za Evropski parlament u junu.

Magyar je oživio blijedi politički krajolik, s mnogim prethodno apatičnim mladim Mađarima koji su reagovali na njegovu energičnu poruku promjene i pohrlili da podrže njega i njegovu stranku.

Ali u Tušnadu, među vjernim pristalicama Fidesza, Orban je tretiran kao kralj. U mašti mađarskih nacionalista, objasnio je istoričar Bottoni, Transilvanija je mitsko mjesto.

"To je zeleni i divlji teritorij s arhaičnim daškom, gdje se romantični nacionalizam može doći do izražaja daleko od glavnih gradova", rekao je.