Optužnice zbog kriminalizacije izbornog procesa u Makedoniji

Ilustrativna fotografija

Raniji ministar unutrašnjih poslova, raniji ministar transporta i veza, generalni sekretar vlade, kao i druga lica osumnjičeni su u prvoj akciji Specijalnog javnog tužilaštva, nazvanoj “Titanik”, za krivična dela povezana sa izborima i glasanjem, saopštili su na pres konferenciji predstavnici tužilaštva.

Tužiteljica Fatime Fetai je rekla da su zbog specifičnosti slučaja zatražili pritvor za osam lica, dodajući da se radi o kompletnoj kriminalizaciji izbornog procesa.

“Određena grupa ljudi, kojima neću otkriti identitete, iskorištavajući svoj realni uticaj i službeni položaj, a zbog daljneg opstanka partije na vlasti i naročito zbog njihovih neposrednih privilegija od praktikovanja vlasti, stvorili su grupu čiji je cilj bio vršenje krivičnih dela protiv izbora i glasanja ili u prevodu - preko kompletnog kriminaliziranja izbornog procesa, osvajanje vlasti.”

U procesu izbornih manipulacija, kažu iz tužilaštva, bile su primenjivane i druge metode kao nasilje, potkup, zloupotreba državnih kapaciteta za partijske ciljeve, zloupotreba medija i javnih fondova i nezakonito finansiranje izborne kampanje.

Optužnice su pokrenute i protiv pet sudija Upravnog suda i četiri člana Državne izborne komisije iz 2013. godine.

Fetai je istakla da za dela za koja su osumnjičeni, predvidjene su kazne od minimum tri godine zatvora.

Specijalno tužilaštvo je utvrdilo da je kao deo procesa bilo izdato 15 hiljada novih matičnih brojeva, ali ne za novorodjene ljude, bilo je odštampano 35 hiljada ličnih karata koje nisu bile podignute, a bilo je izdato i više od 60 hiljada novih državljanstava.

“Kada se pojavila potreba za nove sigurne glasače, ministar unutrašnjih poslova je angažirao veliki deo kapaciteta i podredjeni su pogazili sve zakone, pravilnike, uputstva za rad, za postizanje tog cilja,” naglasila je Fatime Fetai.

Inače, u to vreme ministri za transport i veze i za unutrašnje poslove bili su Mile Janakieski i Gordana Jankuloska, a sekretar vlade Kiril Božinovski. Izborne manipulacije su bile i deo takozvanih bombi opozicije. Ali iz tužilaštva tvrde da prisluškivani razgovori nisu bili uzeti kao dokaz.

Specijalna javna tužiteljica Katica Janeva na početku pres konferencije je izjavila da kao i do sada i dalje će biti opstrukcija protiv novoformiranog tužilaštva, ali kao što je istakla, to neće imati efekta na rad tima i da će se oni usprotiviti svim burama.

“Pravda će pobediti, nasuprot teškoćama i pretnjama koji dolaze od odredjenih političkih partija i konstruiranim krivičnim prijavama protiv mene i mojih saradnika”, rekla je Janeva. Specijalno javno tužilaštvo je formirano na osnovu dogovora četiri najveće partije u Makedoniji, a pod pokroviteljstvom medjunarodne zajednice, da bi istražilo sve slučajeve kriminala koje je opozicija objavila na svojim pres konferencijama, prezentujući prisluškivane razgovore.