BiH: Podignuta optužnica zbog ubistva 20 civila u Ilijašu

Tužilaštvo BiH (na slici) je podiglo optužnicu zbog ratnih zločina počinjenih nad civilima

Podignuta je optužnica protiv Ranka Draškića iz Rogatice i Save Manojlovića iz Višegrada zbog ratnih zločina počinjenih nad civilima bošnjačke nacionalnosti na području Lješeva, u opštini Ilijaš u centralnoj Bosni i Hercegovini (BiH), saopšteno je 28. decembra iz Tužilaštva BiH.

Oni se terete za nezakonito odvođenje i ubistvo 20 civila, kao i pokušaj ubistva dva civila, među kojima je bilo žena i starijih osoba, koji su strijeljani i ubijeni, a među kojima je bilo više članova porodica Avdukić, Fazlić i Masnopita.

Pročitajte i ovo: Uhapšeni osumnjičeni za ubistvo 22 civila u sarajevskoj opštini Ilijaš

“Optuženi se terete i za progon više stotina osoba sa navedenog područja, kao i stanovništva mjesta Kadarići koje je nasilno odvedeno u zatvaranje u logore i objekte za zatvaranje u mjestima Podlugovi i Ilijaš”, ističe se u saopštenju.

Tužilaštvo ih takođe tereti da su kao direktni izvršioci lično učestvovali u odvođenju i ubistvu žrtava.

Navode će dokazivati pozivanjem 48 svjedoka, jednog stručnog vještaka, kao i prilaganjem više od 130 materijalnih dokaza.

Optuženi se terete za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH. Optužnicu je potvrdio Sud BiH.

Iz državnog Tužilaštva je saopšteno 9. decembra da su dvije osobe osumnjičene za zločine u Ilijašu uhapšene na području Zvornika i Rogatice, na istoku BiH.

Pročitajte i ovo: Fond podnio prijavu za ratni zločin u Ilijašu