Podignuta optužnica za masovno ubistvo u Duboni i Malom Orašju u Srbiji

Policija na mestu pucnjave u selima kod Mladenovca, 60 kilometara od Beograda, 5. maj 2023.

Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu protiv Uroša B. zbog masovnog ubistva u selima Dubona i Malo Orašje 4. maja, piše u saopštenju tog tužilaštva od 18. oktobra.

Uroš B. je, kako se sumnja, u selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona kod Mladenovca, pucajući iz automatske puške i pištolja ubio devet osoba, od kojih dvoje bilo maloletno. Pokušao je da liši života još 20 ljudi, od kojih je 12 ranio.

Optužnicom su obuhvaćeni i njegov otac, ujak i brat od ujaka iz Kragujevca. Tužilaštvo predlaže maksimalnu kaznu od po 20 godina za Uroša B. i njegovog oca.

Urošu B. se stavlja na teret da je izvršio krivično delo teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

Na osnovu prikupljenih dokaza u istrazi, kako se navodi, optuženi je došao kod Spomenika "Palih boraca" u selu Malo Orašje, gde je uočio grupu mlađih lica koji su se družili i slušali muziku, nakon čega je bez ikakvog povoda, sa namerom da ih liši života, izašao iz vozila i rafalnom paljbom iz navedene automatske puške ispalio više desetina projektila.

Pročitajte i ovo: Sud potvrdio produženje pritvora osumnjičenom za masovno ubistvo kod Mladenovca

Nakon toga, kako je utvrdila istraga, Uroš B. se vozilom kojim je došao na lice mesta, odvezao u selo Dubona, koja se nalazi na udaljenosti od nekoliko kilometra, gde je uočio više lica koji su preduzimali radove na ogradi dvorišta i sa namerom da ih liši života ispalio više projektila.

"Okrivljeni Uroš B. se nakon toga, ponovo odvezao navedenim vozilom nedaleko odatle do OŠ Momčilo Živojinović, gde je zaustavio vozilo, ušao u dvorište škole i tom prilikom, sa namerom da ih liši života, iz navedene automatske puške počeo da puca u pravcu više lica koja su se tu međusobno družili", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, okrivljeni je nakon toga bežeći sa lica mesta, između ostalog, naredio taksi vozaču da ga odveze do sela Vinjište, na teritoriji grada Kragujevca, gde je kasnije pronađen i lišen slobode.

"Istragom je utvrđeno i da je Uroš B, u kući u kojoj je živeo, neovlašćeno držao veću količinu oružja, delova za oružje i municiju", navodi se na sajtu tužilaštva u Smederevu.

Njegovom ocu, Radiši B. se stavlja na teret da je izvršio krivično delo Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija i Teško delo protiv opšte sigurnosti.

Pročitajte i ovo: Koliko u Srbiji ima legalnog i ilegalnog oružja?

Tužilaštvo navodi da mu se stavlja na teret da je omogućio svom sinu da "dođe u posed naoružanja i da ga koristi vežbajući pucanje iz označene automatske puške i pištolja u podrumu kuće u džak peska".

Goran i Boris G. iz Kragujevca optuženi su zbog postojanja opravdane sumnje da su izvršili krivično delo Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija, jer su u kući i pomoćnoj prostoriji neovlašćeno držali veću količinu oružja, municije i eksplozivnih sredstava.

Optužnica je dostavljena Višem sudu u Smederevu na odluku o potvrđivanju, sa predlogom da se svim optuženima produži pritvor.

Okrivljeni Uroš B. u vreme izvršenja krivičnog dela nije imao navršenu 21 godinu, zbog čega, prema Krivičnom zakoniku, njemu nije moguće izreći kaznu doživotnog zatvora, već kao maksimalnu kaznu, kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, što je tužilaštvo i predložilo u optužnici, navodi se na sajtu tužilaštva.

Pročitajte i ovo: 'Vrednosti i vrline' u školama nakon tragedija u Beogradu i Mladenovcu

Kaznu zatvora u trajanju od 20 godina tužilaštvo je predložilo da se izrekne i njegovom ocu okrivljenom Radiši B.

Za optužene Gorana i Borisa G, rođake optuženog, tužilaštvo je stavilo predlog da budu osuđeni na kazne zatvora od po šest godina.

U Srbiji se, nakon masovnih ubistava u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i Mladenovcu, gotovo svakodnevno održavaju protesti "Srbija protiv nasilja".