Podnet optužni predlog protiv bivšeg šefa kabineta gradonačelnika Beograda

Sedište gradske vlasti u Beogradu. Ilustrativna fotografija

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je 6. juna da je podnelo Višem sudu optužni predlog protiv šefa kabineta gradonačelnika Beograda Nenada M. zbog postojanja opravdane sumnje da je u martu 2023. godine izvršio krivično delo "davanje mita u obavljanju privredne delatnosti".

Sumnja se da je Nenad M. krivično delo izvršio u postupku pregovora o raskidu Ugovora o javno-privatnom partnerstvu sa kompanijom koja je vršila naplatu karata u javnom gradskom prevozu "Kentkart Southeast Europe Beograd", navodi se u saopštenju tužilaštva.

"Nenad M. je, kako se sumnja, članu i direktoru privrednog društva Kentkart Southeast Europe Beograd S.T. i V.V. ponudio da će im, kada pristanu na zaključenje Sporazuma o raskidu ugovora o javno-privatnom partnerstvu, obezbediti zaključenje novog ugovora .. i to nameštanjem postupka javne nabavke", navodi tužilaštvo.

Kako se sumnja, na sastanku sa S.T. 1. marta 2023. godine Nenad M. je predložio da se "odmah raspiše takva javna nabavka i da se u istu uđe bez mnogo javnosti, da neće pustiti da prođe drugi ponuđač".

Takođe, sumnja se da je na drugom sastanku sa predstavnicima "Kentkart" rekao da je bio zagovornik toga da "idu u proces nameštane javne nabavke u tom procesu jer smatra da bi to bilo najispravnije i najbezbednije za učesnike u tom procesu".

Za ovo krivično delo zaprećena je kazna zatvora od tri meseca do tri godine.

U aprilu 2023. se u javnosti pojavio audio snimak u kom se čuje kako je šef kabineta gradonačelnika Beograda Nenad Milanović navodno nudio predstavnicima turske kompanije "Kentkart" da im namesti tender za novi posao.

Nakon toga je, prema pisanju medija, Više javno tužilaštvo saopštilo da je formiralo predmet i da se slučaj ispituje.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je u junu 2023. da je podneo krivičnu prijavu protiv svog šefa kabineta povodom tog snimka.