MUP se nije odredio prema sumnjama DPS da na izborima u Podgorici ima 'izbornog turizma'

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore, Danilo Šaranović

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović je 29.septembra potvrdio da je Demokratska partija socijalista (DPS) tom ministarstvu dostavila spisak osoba koje su u biračkom spisku Crne Gore, a za koje sumnjaju da imaju glasačko pravo u još dvije države - Srbiji i Bosni i Hercegovini.

U Podgorici i Kotoru se danas, 29. septembra, održavaju lokalni izbori.

Predsjednik DPS Danijel Živković je rekao da su na spisku imena 2.300 birača koja bi nelegalno mogla glasati na izborima u Crnoj Gori. Nekoliko dana ranije su tvrdili da je 3.300 osoba, koja imaju pravo glasa u tri države.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet povodom spiska koji je Živković predao policiji.

Izborni turizam je za svaku osudu, ali još uvijek ne znamo bitne detalje o navodima DPS-a, kazali su i Centra za demokratsku tranziciju (CDT) koji nadgleda izbore.

Kako je rekla direktorka CDT Milica Kovačević, ne zna da li ti ljudi imaju zakonito dvojno državljanstvo.

"Ali, ono što znamo je da nemaju zakonito prebivalište na dva mjesta, jer se ne može prebivati na dva mjesta istovremeno", rekla je Kovačević.

U saopštenju ministra policije se ne navodi da li osobe sa spiska imaju mogućnost glasanja u više država, samo se navodi da je MUP utvrdio da je 1.905 lica sa spiska upisano ranije, u mandatu Vlada DPS.

Ta partija je do avgusta 2020 bila na vlasti.

Iz DPS-a su reagovali navodeći da nije suština kad su birači iz R.Srpske i Srbije upisani u birački spisak, već u koliko država ostvaruju nelegalno biračko pravo.

Regovao je i predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić na konferenciji za medije 29.septembra.

On je optužio Živkovića da je "grubo prekršio izbornu tišinu i potencijalno učinio krivično djelo lažnog prijavljivanja" time što je policiji prijavio ljude za koje sumnja da nemaju pravo glasa na izborima u Podgorici.

Pročitajte i ovo: Izbori u Podgorici i Kotoru


Crnogorski Zakon o državljanstvu je restriktivan, a usvojen je 2008, dvije godine nakon obnove nezavisnosti, u vrijeme vlasti Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

Tada je saopšteno da su strogi kriterijumi za dvojno državljanstvo zaštita države koja ima 630.000 stanovnika.