Onemogućen tranzit kamiona na pet graničnih prijelaza između BiH i Hrvatske

Republika Hrvatska bi mogla zatvoriti pet graničnih prijelaza na granici sa Bosnom i Hercegovinom koji su ranije korišteni za tranzitni promet teretnih vozila, saopšteno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK).

Vanskotrgovinska komora BiH uputila je inicijativu u kojoj se traži reagovanje institucija BiH o mjerama koje je donijela Hrvatska, u vezi sa cestovnim prijevozom roba, ističući kako će te mjere negativno utjecati na privredu BiH.

Hrvatska planira prekategorizirati pet graničnih prijelaza za promet teretnih vozila: Ivanica – Gornji Brgat; Velika Kladuša – Maljevac; Brčko – Gunja; Strmica – Strmica i granični prelaz Osoje – Vinjani Gornji, ističu u VTK BiH.

Pročitajte i ovo: Operativni tim BiH i R Hrvatske rješava pitanje bržeg prometa roba preko granice

Prema dopisu Vanjskotrgovinske komore BiH, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske utvrdilo je Pravilnik o uređivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz tu zemlju.

Novim pravilnikom određene su ceste po kojima se mora odvijati tranzitni promet kroz Hrvatsku teretnih vozila iznad 7,5 tona nosivosti i ukupne dužine do 14 metara.

Pravilnikom je propušteno utvrđivanje javnih cesta koje vode do i od pet graničnih prelaza između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji su ranije definirani kao granični prelazi za međunarodni cestovni prijevoz roba.

Tokom sastanka održanog u ponedjeljak između ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković i predsjednika VTK-a, navedeno je kako je Ministarstvo spremno pomoći domaćim privrednicima. Navedeno je također kako su već napravili određene kontakte sa Hrvatskom po ovom pitanju i da očekuje da će razgovori biti nastavljeni, kako bi se pronašlo rješenje.