Omicron evropske zemlje navodi na nove mjere

Holandija je među onim zemljama koje su ponovo uvele mjere zbog nove varijante korona virusa, Nijmegen, 18. decembar 2021.

Zemlje širom Evrope razmatraju nove mjere kretanja dok se novi soj korona virusa, omicron, širi nekoliko dana pred drugi pandemijski Božić.

Njemačka, Škotska, Holandija i Južna Koreja su među zemljama koje su posljednjih dana ponovo uvele djelimične ili potpune mjere zatvaranja ili slične mjere fizičkog udaljavanja.

Nicola Sturgeon, prva ministrica Škotske, postavila je planove za daljnja ograničenja velikih javnih događaja, uključujući i sportske nastupe.

Ministar za odgovor na COVID-19 u Novom Zelandu Chris Hipkins rekao je da će ova zemlja, koja je imala neke od najstrožijih mjera, odgoditi početak postepenog ponovnog otvaranja svojih granica do kraja februara.

“Svi dosadašnji dokazi ukazuju na to da je omicron soj koji se najlakše prenosi do sada”, rekao je.

Pročitajte i ovo: SZO: Bolje je otkazana proslava nego ukinuti život

Njemački Institut za zarazne bolesti Robert Koch preporučio je uvođenje “maksimalnih ograničenja kontakta.”

Savezni i državni čelnici trebali bi se sastati kasnije tokom dana kako bi odlučili o novim mjerama, koje će vjerovatno uključivati ograničenja kontakta čak i za vakcinisane i za one koji su se oporavili od COVID-19. Za sada djeluje da potpuno zaključavanje zemlje nije u planu.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u ponedjeljak da razmatra sve vrste mjera kako bi držali omicron pod kontrolom. Ministar finansija Rishi Sunak najavio je milijardu funti dodatne podrške preduzećima koja su najteže pogođena širenjem novog soja.

Švedska će pozvati sve zaposlene da rade od kuće ukoliko je to moguće, te će nametnuti strožija pravila za fizičko udaljavanje.

“Sada moramo preuzeti zajedničku odgovornost i moramo se prilagoditi novoj stvarnosti”, rekla je premijerka Magdalena Andresson. “Razumijem da su mnogi umorni od ovoga, i ja sam, ali sada imamo novi soj virusa, što znači da smo u novoj situaciji.”

Ministar zdravlja susjedne Danske Magnus Heunicke rekao je da je u ovoj zemlji omicron sada dominantan soj.

Pročitajte i ovo: 'Omicron se širi brzinom bez presedana'

Mnoge zemlje na zapadu polažu nadu u treće, dopunske vakcine kako bi suzbili širenje novog soja. Regulator za lijekove EU navodi da rani podaci pokazuju kako dodatna doza pomaže da se obnovi dio zaštite protiv omicrona, iako nema dokaza da će biti potrebna prilagođavanja postojećih vakcina.

U Australiji gdje raste broj zaraženih omicronom, ali broj hospitaliziranih je nizak, premijer Scott Morrison pozvao je čelnike da izbjegnu daljnja zatvaranja.

“Nećemo se vraćati na izolaciju. Idemo dalje živjeti sa ovim virusom, sa zdravim razumom i odgovornošću.”

U Sjedinjenim Državama je Bidenova administracija rekla da će ove sedmice otvoriti savezne lokacije za testiranje na COVID-19 u New Yorku i kupiti 500 miliona brzih testova koje Amerikanci mogu naručiti besplatno online.

Pratite:

Omicron sada čini 73 posto svih novih slučajeva u Sjedinjenim Državama.

Ovaj soj prvi put je otkriven prošlog mjeseca na jugu Afrike i Hong Kongu, a do sada je potvrđen u najmanje 89 zemalja svijeta.

Još uvijek je nejasan stepen ozbiljnosti bolesti koju omicron izaziva, ali Svjetska zdravstvena organizacija je upozorila da se širi brže od delta soja i da uzrokuje i zarazu kod ljudi koji su se već vakcinisali ili oporavili od COVID-19.

Od početka pandemije širom svijeta zabilježeno je 274 miliona zaraženih širom svijeta, dok je preminulo više od 5,65 miliona ljudi.

Izvor: Reuters