Ivanoviću određen jednomesečni pritvor, osumnjičen za ratne zločine

Oliver Ivanović

Kancelarija specijalnog Tužilaštva Kosova saopštila je da je bivši kandidat za gradonačelnika i odbornik u skupštini Severne Mitrovice Oliver Ivanović osumnjičen u istrazi o ratnim zločinima, kao i u navodima o teškom ubistvu počinjenom nakon konflikta. EULEX je saopštio u utorak ujutro da mu je određen jednomesečni pritvor.

"Ispitivanje Olivera Ivanovića je završeno. Tužilac je izdao nalog za njegov pritvor. Ivanović je potom uhapšen i zadržan do odluke sudije o zahtevu tužioca", izjavila je za RSE Irina Gudeljević, portparol EULEX-a.

Ispitivanje je trajalo nekoliko sati.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je nakon nove runde dijaloga u Briselu da negativno ocenjuje postupak protiv Ivanovića.

"Tražili smo punu informaciju o svemu tome, zbog toga što je on bio kandidat za gradonačelnika, i što bi verovatno i sada bio, a krajnji rok za podnošenje kandidature je u sredu", rekao je Dačić.

Protesti zbog pritvaranja Olivera Ivanovića

Protesti zbog pritvaranja Olivera Ivanovića
Predstavnici Srba sa severa Kosova zatražili su u ponedeljak uveče puštanje na slobodu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, a njegovi odbornici, ako se to ne desi, zapretili su da će podneti ostavke na mesta u lokalnim skupštinama opština na severu Kosova. Nakon nešto više od dva sata građani i odbornici su se mirno razišli. Više pročitajte u izveštaju Jasmine Šćekić.
Nekoliko desetina građana i odbornika Građanske inicijative SDP okupilo se u ponedeljak uveče ispred policijske stanice zbog hapšenja lidera te liste. Oni su mirno protestovali ispred policijske stanice u severnom delu Mitrovice zbog hapšenja Ivanovića.

Četvoročlana delegacija odbornika Građanske liste "Srbija, demokratija, pravda" kao i članova porodice lidera SDP Olivera Ivanovića ušla je oko 19.45 u sedište Euleksa u severnoj Mitrovici, kako bi zatražili objašnjenje za zahtev za njegovo hapšenje.

Okupljeni su ispred zgrade sedišta policije i Euleksa došli u automobilima u koloni i uz sirene. Kapije na ulasku u zgrade suda i policije su zatvorene, a okupljeni čekaju da im se neko obrati.

Predstavnik Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Ksenija Božović izjavila je u ponedeljak uveče da ostaje prostor za sumnju da zahtev za pritvor Ivanovića ima političku pozadinu.

Boživićeva je izjavila novinarima da građani koji su se okupili na protestu u Mitrrovici ispred zgrade suda, Euleksa i policije traže od Euleksa da im zvanično saopšti zbog čega je Ivanović pozvan na informativni razgovor, šta je u pitanju i kakav je dalji proces.

Upitana da kaže da li je moguće da iza zahteva da se Ivanoviću odredi pritvor stoje politički motivi ona je kazala da može samo da se sumnja u to.

“Ako je nešto što se desilo pre 14 godina, a tek sada je čovek pozvan na informativni razgovor, to je malo diskutabilno,” rekla je Božovićeva, podsetivši da je u sredu poslednji datum za prijavu kandidata za gradonačelnika Severne Mitrovice.

To stvara sumnju ali treba sačekati i videti šta je zaista pozadina ovog slučaja, dodala je Božovićeva.

Ivanović je tokom dana dobrovoljno došao u policijsku stanicu u Severnoj Mitrovici, stoji u saopštenju Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova. Dodaje se da je tužilac izdao nalog za hapšenje i zatražio od suda da razmotri zahtev za određivanje pritvora. Zahtev za pritvor je predat sudu i to je sve što u ovom trenutku možemo reći, navodi se u saopštenju KTSK.

Prethodno je iz kruga Ivanovićevih saradnika demantovano da je Ivanović priveden ili uhapšen.

Njegova Građanska inicijativa “Srbija, demokratija, pravda” saopštila je tokom dana takođe da Ivanović nije uhapšen, već da se odazvao pozivu na EULEX-a da da izjavu.

“Ovo pozivanje apsolutno ima političku svrhu u cilju stvaranja ravnoteže sa hapšenjem u albanskoj zajednici”, navodi se u saopštenju, te dodaje za cilj ima i “izazivanje straha u celokupnoj srpskoj zajednici”.

"U toku je saslušanje jedne osobe od strane tužioca specijalnog tužilaštva Kosova pod sumnjom za izvršenje ratnih zločina", potvrdio je za RSE Blerim Krasniqi, portparol EULEX-a.