ITA potvrdila da je ruska umjetnička klizačica pala na doping testu

Kamila Valieva tokom nastupa u Pekingu, 7. februar 2022.

Ruska umjetnička klizačica Kamila Valieva pala je na doping testu provedenom u decembru, potvrdila je Međunarodna agencija za testiranje (ITA).

Petnaestogodišnjakinja je 7. februara pomogla u osvajanju zlata u ekipnom umjetničkom klizanju za Olimpijski komitet Rusije, međutim, medalje nisu dodijeljene zbog "pravnih konsultacija".

Ruska antidoping agencija (RUSADA) ukinula joj je suspenziju, omogućivši Valievoj da nastupa na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Međunarodni olimpijski komitet sada se žalio na tu odluku, kao i Međunarodna klizačka unija, pozivajući Sud za sportsku arbitražu (CAS) da klizačici vrati privremenu suspenziju.

ITA je navela da je Valieva, inače prva klizačica koja je izvela četverostruki skok u olimpijskoj konkurenciji, dala uzorak za testiranje na Božić tokom Ruskog prvenstva u umjetničkom klizanju u Sankt Peterburgu.

Uzorak je potom poslat u laboratoriju akreditovane Svjetske antidoping agencije (WADA) u Štokholmu, Švedska.

Nalaz je objavljen tek 8. februara, dan nakon što je osvojila ekipno zlato, ali prije održavanja ceremonije dodjele medalja.

Valieva je bila pozitivna na trimetazidin, koji se koristi za ublažavanje angine pektoris, ali je od 2014. godine zabranjen od Svjetske antidoping agencije jer je klasifikovan kao srčani metabolički modulator i dokazano poboljšava fizičku efikasnost.

Klizačica je privremeno suspendovana, ali je i RUSADA osporila odluku i pristala je poništiti 9. februara.

CAS će sada razmatrati Valievin slučaj prije njenog najavljenog nastupa u pojedinačnom klizanju, koji počinje u utorak (15. februar).

Valieva, koja je favorit za ženski singl, viđena je na treningu na Capital Indoor stadionu u Pekingu.

Portparol MOK-a Mark Adams rekao je da želi rješenje "što je brže moguće", dodajući da medalje za timske discipline neće biti dodijeljene do ishoda saslušanja CAS-a.

Sjedinjene Države su osvojile drugo mjesto, Japan treće, a Kanada četvrto.

Međunarodna agencija za testiranje je navela da će "obrazložena odluka, uključujući razloge zbog kojih je privremena suspenzija ukinuta, uskoro biti dostavljena svim zainteresovanim stranama".

"Imamo ista pitanja kao i svi ostali o slučaju ekipnog umjetničkog klizanja", rekao je glavni sportski direktor Kanadskog olimpijskog komiteta, Eric Myles.

"Važno je da se odvija pošten proces i da se zaštiti integritet sporta. Nadamo se da će se to brzo riješiti i da će osvajači medalja dobiti trenutak za medalju koju su osvojili ovdje u Pekingu", dodao je Myles.

Ruski sportisti se takmiče pod imenom Ruski olimpijski komitet (ROC) jer je Rusija dobila dvogodišnju zabranu od WADA-e 2019. zbog svog programa dopinga koji sponzoriše država.

Od 17. decembra 2020. do 17. decembra 2022. nijedan sportista ne može predstavljati Rusiju na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama ili Svjetskim prvenstvima.

Zabrana je prvobitno bila na četiri godine, ali je CAS smanjio na dvije.

Kamila Valieva se takmičila na Evropskom prvenstvu u umjetničkom klizanju u Talinu (Estonija) u januaru, što je bio svojevrsni test pred nastup na Zimskim olimpijskim igrama, i pobijedila u ženskom singlu, osvojivši zlatne medalje.

Izvor: BBC