Izvinjenje Seulu zbog greške na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara

Čamci sa delegacijama koji plove duž Sene tokom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu 26. jula 2024.

Južna Koreja je izrazila žaljenje što je njena delegacija sportista na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu predstavljena kao da dolazi iz Severne Koreje i zatražila uveravanja organizatora da se greška neće ponoviti.

Dok je čamac sa južnokorejskim sportistima prolazio Senom, spiker ih je na francuskom i engleskom predstavio kao "Demokratska Narodna Republika Koreja" što je zvanični naziv Severne Koreje.

Istim nazivom najavljeni su i predstavnici Severne Koreje.

Zamenik ministra sporta i kulture Južne Koreje Jang Mi-ran, koji je boravio u Parizu, zatražio je sastanak sa predsednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasom Bahom, navodi se u saopštenju ministarstva.

"Izražavamo žaljenje što je zemlja predstavljena kao Severna Koreja na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu kada su ulazili sportisti Republike Koreje", navodi se u saopštenju.

Međunarodni olimpijski komitet je saopštio da je incident bio greška i uputio izvinjenje.

"Duboko se izvinjavamo zbog greške koja je nastala tokom predstavljanja južnokorejskog tima tokom prenosa ceremonije otvaranja", naveo je MOK na društvenoj mreži X.

Pročitajte i ovo: U Parizu otvorene Olimpijske igre 2024.

Delegacija Južne Koreje uključuje 143 sportista koji se takmiče u 21 disciplini. Severna Koreja, koja se vraća na Igre prvi put od Rija 2016, poslala je 16 sportista, preneo je Rojters.

Odnosi između dve pogranične zemlje su na najnižoj tački u poslednjih nekoliko godina, dok Pjongjang već nekoliko meseci šalje južnom susedu hiljade balona sa smećem.