Njemački kancelar brani jačanje kontrole na granicama

Njemački kancelar Olaf Scholz na konferenciji za medije u Berlinu, 24. 7. 2024.

Njemački kancelar Olaf Scholz branio je planirano proširenje graničnih kontrola dok se 14. septembra obraćao građanima.

"Neregularna migracija nije ono što želimo", rekao je Scholz na skupu u Prenzlauu u pokrajini Brandenburg.

"Ako je, kao prošle godine, u Njemačku došlo 300.000 ljudi, od kojih su samo neki imali pravo na zaštitu, to onda nije dobro. Stoga se mora pomnije pogledati tko ima pravo ući, jer se, nažalost, ne možemo potpuno osloniti na to da će svi naši susjedi raditi ono što bi trebali raditi", rekao je Scholz.

Njemačka je članica schengenskog prostora koji omogućuje slobodno putovanje za oko 420 miliona ljudi u 29 europskih zemalja bez suočavanja s graničnim kontrolama.

Ali provjere su već uspostavljene na nekim od devet njemačkih granica, uključujući s Poljskom.

Pročitajte i ovo: Njemačka proširila režim graničnih kontrola na svoje kopnene granice

Scholzovi komentari dolaze u trenutku kada Njemačka u ponedjeljak proširuje kontrole svojih granica s Luksemburgom, Belgijom, Nizozemskom i Danskom.

Scholz je istaknuo da će se granične kontrole - koje su prvotno trebale trajati šest mjeseci - provoditi u skladu s europskim zakonima.

Naredila ih je njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser u pokušaju da se učinkovitije suzbije broj neovlaštenih ulazaka.

Dok su susjedne zemlje Njemačke kritizirale te korake, Berlin je ukazao na sigurnosne rizike koje predstavljaju neregularne migracije i krijumčarske aktivnosti na vanjskim granicama Europske unije.

Koaliciona vlada njemačkog socijaldemokratskog kancelara Olafa Scholza je pod pritiskom da se snažnije suprotstavi iregularnim migracijama.

Prošlog mjeseca, u napadu nožem na posjetioce festivala u Solingenu ubijeno je troje ljudi, a počinilac je azilant iz Sirije koji tvrdi da mu je inspiracija bila teroristička organizacija tzv. Islamska država.

Njemačka je od 2015. godine primila ogroman broj izbjeglica sa Bliskog istoka, ali se njene vlasti sada suočavaju sa sve većim političkim otporom i jačanjem podrške za ekstremno desnu stranku Alternativa za Njemačku, podsjeća AP.

Ta antiimigrantska stranka, koja uživa veliku popularnost na istoku Njemačke, pobijedila je na izborima u tamošnjoj saveznoj državi Turinigija, a u Saksoniji je osvojila drugo mjesto po broju glasova.

Pročitajte i ovo: U Bavarskoj uhapšen Sirijac pod optužbom da je htio da napadne njemačke vojnike

U junu ove godine, poslije napada nožem jednog avganistanskog migranta na policiju u kojem je jedan policajac poginuo, kancelar Scholz je rekao da će Njemačka početi sa deportacijama kriminalaca iz Avganistana i Sirije.

Krajem avgusta, Njemačka je deportovala 28 državljana Avganistana, navodeći da su oni osuđivani kriminalci, ali bez pominjanja krivičnih djela za koja su osuđivani.