Ministar Košarac ponovo traži zabranu izvoza drvenog ogrijeva iz BiH

Bosna i Hercegovina (BiH), Sarajevo, 9. februar 2022. Staša Košarac, Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Izvor: RSE

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (BiH) je 10. juna ponovo zatražio privremenu zabranu izvoza trupaca, ogrijevnog drveta i peleta, kako bi se spriječila očekivana nestašica na domaćem tržištu i nekontrolisan rast cijena.

„Ne želimo da naši ljudi iz Republike Srpske i Federacije BiH predstojeću zimu dočekuju u neizvjesnosti i sa hladnim radijatorima, dok se istovremeno našim peletom griju stanovnici zapadnih zemalja'', poručio je ministar Košarac.

Građane BiH su zabrinule udvostručene cijene i najave nestašice drvenog ogrijeva i peleta u odnosu na prošlu godinu.

Domaći proizvođači ogrijeva i peleta pokušavaju podmiriti tržište Evropske unije (EU) nakon što je obustavljen uvoz ovih proizvoda iz Ukrajine, koja je ranije bila glavni dobavljač ovih energenata za potrošače u EU, rekli su 25 maja proizvođači drvenog ogrijeva za Radio Slonodna Evropa.

Pročitajte i ovo: Ogrijev u BiH duplo skuplji zbog izvoza u Evropu

Vijeće ministara BiH je 18. marta ove godine već jednom odbilo zabraniti izvoz drvene sirovine i ogrijeva i to "zbog protivljenja bošnjačkih ministara", rekao je 25. maja za Radio Slobodna Evropa (RSE) ministar Košarac.

Objasnio je tada da su ministri svoje odbijanje obrazložili mogućnošću da strani kupci tuže BiH zbog zabrane izvoza, te da iz odluke o zabrani treba izdvojiti firme koje imaju već sklopljene ugovore o izvozu.

Pročitajte i ovo: Sve glasniji zahtjevi da BiH zabrani izvoz trupaca, peleta i ogrijevnog drveta

Novi zahtjev za zabranu izvoza bi se ubrzo trebao naći pred Vijećem ministara BiH, najavio je Košarac.

Novi prijedlog je donesen nakon inicijativa vlada i resornih ministarstava u oba bosanskohercegovačka entiteta, Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

''Očekujemo da će nadležne institucije uraditi svoj dio posla i da ćemo u najkraćem roku usvojiti odluku'', naglasio je ministar Košarac, i dodao da je ova zabrana od ključnog značaja za građane i privredu BiH, koji su zhvaćeni globalnim poremećajem na tržištu sirovina i enormnim povećanjem cijena energenata.