Ogan podržao Erdogana u drugom krugu izbora u Turskoj

Sinan Ogan i Recep Tayyip Erdogan u Istanbulu, Turska, 19. maja 2023.

Sinan Ogan, koji je osvojio treće mjesto na prošlosedmičnim predsjedničkim izborima u Turskoj, objavio je svoju podršku aktuelnom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu u drugom krugu izbora, piše Reuters.

Kandidat nacionalista objavio je svoju odluku u ponedjeljak 22. maja, nekoliko dana prije drugog kruga izbora (28. maja) kada će Turci odlučivati da li će Erdogan ili lider opozicije Kemal Kilicdaroglu voditi državu narednih pet godina.

U prvoj rundi izbora 14. maja, Erdogan je osvojio 49,52 posto i jako mu je malo nedostajalo da u prvom krugu ostvari pobjedu.

Kilicdaroglu, kandidat šestostranačke opozicione alijanse, osvojio je 44,88 posto, a Ogan, koga je podržavala Alijansa ATA, bio je treći sa 517 posto glasova.

Pročitajte i ovo: Erdogan i Kilicdaroglu u drugom krugu izbora 28. maja

Ogan (55), bivši akademik, bio je kandidat alijanse desničarskih stranaka na čelu sa Strankom pobjede koja je poznata po antiimigracionim stavovima u Turskoj.

Kilicdaroglu je kazao kako će anulirati mnoge Erdoganove promjene na domaćoj i stranoj politici, kao i u ekonomiji, te promjenu ekonomskog programa koji se bavi krizom porasta životnih troškova.

Erdogan je rekao kako je glas za njega u drugom krugu glas za stabilnost.

Analitičari smatraju kako Oganova podrška Erdoganu daje na snazi, ali i dijeli Oganove pristalice. Stranka pobjede će 23. maja posebno objaviti vlastiti stav o podršci kandidatima u drugome krugu.

Pročitajte i ovo: Sudbonosni izbori za Tursku