Odgođen referendum o pridruživanju Hersona Rusiji

Ukrajinski vojnici postavljaju ukrajinsku zastavu u oslobođenom selu Vysokopillia u regiji Herson 4. septembra

Predstavnik vojne uprave koju je postavila Moskva u okupiranim dijelovima ukrajinske regije Herson kaže da je referendum o pridruživanju Rusiji odgođen jer ukrajinske oružane snage nastavljaju vojne operacije s ciljem ponovnog preuzimanja kontrole nad tim područjem.

"Pripremili smo se za glasanje i željeli smo održati referendum u bliskoj budućnosti, ali zbog trenutnog razvoja događaja, mislim da ćemo pauzirati [s referendumom]", rekao je Kirill Stremousov zamjenik guvernera Hersona kojeg je imenovala Rusija.

Samo nekoliko sedmica od kako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, Herson, važan lučki grad na Crnom moru, u martu je potpunosti je pao pod kontrolu Moskve.

Ukrajina je krajem avgusta pokrenula protuofanzivu na jugu, a posebno u regiji Herson. Kijev tvrdi da su vratili dio teritorija i teške borbe se nastavljaju.

Pročitajte i ovo: U okupiranom Hersonu traže se ruska dokumenata

Stremousov, koji je ranije u junu rekao da je herson sada "punopravni" dio Rusije i da će se referendum o pridruživanju Rusiji održati početkom septembra rekao je da nedavne izjave potpredsjednice ukrajinske vlade Iryne Vereshchuk neće poremetiti bilo kakav mogući referendum.

Vereshchuk je rekla da se stanovnici Hersona koji sudjeluju u nezakonitim referendumima koje su organizirali dužnosnici koje je nametnula Rusija mogu suočiti s kaznom do 12 godina zatvora i oduzimanjem cjelokupne imovine.

Početkom avgusta ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ako Moskva održi referendume o pridruživanju Rusiji u okupiranim područjima njegove zemlje, ne može biti mirovnih pregovora s Ukrajinom ili njezinim međunarodnim saveznicima.

Ruske trupe i separatisti koje podržava Moskva sada također drže velike dijelove teritorija u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas i u jugoistočnim regijama Zaporožja. Dužnosnici koje je postavila Rusija u tim područjima iznijeli su mogućnost održavanja referenduma o pridruživanju Rusiji. Ukrajina je već ranije vidjela takve poteze Rusije.

Moskva je 2014. godine je nezakonito aneksirala ukrajinski poluotok Krim nakon spornog referenduma za koji se naširoko vjerovalo da je bio lažiran, a rezultati su pokazali da je gotovo 97 posto birača podržalo pridruživanje Rusiji.

U istočnoj Ukrajini separatisti su 2014. zauzeli dijelove teritorija, održali referendume o neovisnosti i proglasili "narodne republike" u regijama Luhansk i Donjeck. Moskva je priznala "republike" uoči svoje invazije na Ukrajinu 24. februara.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.