Odgovornost za Tomašicu obrana prebacuje s vojske na policiju

Ratko Mladić tokom suđenja

Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću ovaj je tjedan nastavljeno izvođenje dokaza optužbe u vezi prijedorske masovne grobnice Tomašica. Haško tužiteljstvo izvelo je više svjedoka vještaka – koji su istraživali tijela i predmete pronađene u primarnoj grobnici Tomašica i sekundarnoj grobnici na lokaciji Jakarina Kosa, gdje su tijela premještana.

Na oba lokaliteta je pronađeno ukupno 604 ubijenih Prijedorčana nesrpske nacionalnosti 1992.godine. Analiziramo - kako se s najnovijim optužbama u ponovno otvorenom procesu tužiteljstva nosi obrana generala Mladića.

Naime haška obrana generala Mladića napomenula je nakon mjesec dana pauze – kako to nije bilo dovoljno vremena za pronalazak vlastitih vještaka koji bi osporavali nalaze vještaka tužiteljstva. Iako se prilikom unakrsnog ispitivanja svjedoka – vještaka tužiteljstva, obrana trudila osporiti kvalitetu istraga pronađenih žrtava – najviše se potrudila osporiti – kako su pronađeni projektili u žrtvama i grobnici – ispaljeni od strane vojske.

Obrana: i vojska i policija imala isto oružje

Unakrsno ispitujući balističkog vještaka Brunu Franjića – branitelj Dejan Ivetić je ukazivao – da je uz vojsku, isto automatsko oružje koristila i policija bosanskih Srba.

Bruno Franjić

„Gospodine – ovo je dokument prijedorske Stanice javne sigurnosti (SJB), 09.06.1992.godine i tu se govori o sredstvima koje imaju na raspolaganju. Ovdje vidimo dvije varijante M 70 – 7,6 oko 960 takvog oružja.“, pokazao je dokument prijedorske policije.

Osim spomenutog automatskog i poluautomatskog oružja, iz kojeg je ubijena većina Prijedorčana pronađenih u Tomašici, neke žrtve su ubijane i s pištoljima iz tvornice Crvena zastava u Srbiji. Budući da je to bilo poznato osobno naoružanje oficira Jugoslavenske narodne armije, a od 1992. godine Vojske Republike Srpske – branitelj Ivetić je ispitujući balističara Franjića – želio naglasiti kako su spomenute pištolje – imale i policijske formacije u bivšoj Jugoslaviji, kao i neki civili.

„Je li pištolj M-70 službeno, osobno naoružanje nekoliko entiteta bivše Jugoslavije? Recimo MUP Hrvatske i prije i za vrijeme rata 1992.godine?“, upitao je Ivetić.

Ne bih odgovorio na to pitanje.“, odvratio je vještak Franjić koji je prethodno objasnio – da se nije bavio porijeklom oružja i pitanjem - tko je iz njega pucao, već samo balistikom pronađenih zrna u tijelima žrtava i grobnici.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja o korisnicima vrste oružja iz kojeg je pucano


Obrana: zaštitne maske sivo-maslinaste boje imala i policija

Optužba je kao vještaka biološkog istraživanja pronađenih stvari u Tomašici izvela Elmiru Karahasanović iz bosanskohercegovačkog MUP-a. U izvještaju istraživanja, čiji je tim vodila – navedeno je kako je u grobnici pronađena zaštitna maska za disanje – maslinasto sive boje, kakva je korištena u Jugoslavenskoj narodnoj armiji (JNA), a od 1992.godine – Vojsci Republike Srpske (VRS).

Tako da je i prilikom unakrsnog ispitivanja Karahasanović - branitelj Ivetić pokušao prikazati kako je i sporna zaštitna maska – mogla također pripadati policiji – na koju obrana generala Mladića prebacuje zapovjednu odgovornost za sve što se događalo u Prijedoru pa i za Tomašicu.

Je li nam sada hoćete reći da je vještak koji je vršio kemijsku analizu ubacio ovu opasku o tome – da se obično maska koristila u JNA?“, upitao je Ivetić.

Elmira Karahasanović

Ja ovu rečenicu kao vještak uopće ne bih tumačila u ovom smislu. Rečenica glasi – kakve su korištene kao vojna oprema JNA. Dakle daje se mogućnost da su se iste mogle koristiti u JNA.“, odgovorila je svjedokinja, ograničavajući se također u vezi direktnog odgovora – tko je maske koristio, budući da to nije bio predmet njezine istrage kao biološkog vještaka.

Optužba će nastaviti izvoditi dokaze o Tomašici i idući tjedan, treći po redu u vezi ponovno otvorenog dokaznog postupka haškog tužiteljstva. Podsjetimo, dokazima o spomenutoj masovnoj grobnici tužiteljstvo želi potkrijepiti optužbe o progonu Hrvata i Bošnjaka, koji je dosegnuo 1992.godine razmjere genocida - u Prijedoru i još nekim bosanskohercegovačkim općinama.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanje Karahasanović o analizi rukavica i zaštitne maske