Najmanje dvoje poginulih u ruskim napadima na Mikolajev i Odesu

Raketni napad na Odesu 19. jula

Najmanje dve osobe su poginule a više od 20 ranjeno u ruskim vazdušnim napadima, u četvrtak, 20. jula, na Odesu i Mikolajev, lučke gradove na jugu Ukrajine, saopštili su lokalni zvaničnici.

"Rusi su pogodili centar grada (Mikolajeva). Gorela je jedna garaža i trospratna stambena zgrada. Vatrogasci su izašli na lice mesta", izjavio je guverner te oblasti Vitalij Kim.

On je dodao da je 18 osoba povređeno od kojih je devet prebačeno u bolnicu, a među njima je petoro dece.

U Odesi je najmanje dvoje građana ubijeno, od kojih je jedan 21-godišnjak, u napadima koji su bili usmereni na terminale za žito i naftu, a takođe su izazvali razaranja u centru grada, saopštio je guverner Odeske oblasti Oleh Kiper.

"Nažalost, kao rezultat ruskog napada preko noći, jedna osoba je poginula u Odesi: radnik obezbeđenja civilne zgrade, rođen 2002. godine", rekao je Kiper dodajući da je telo druge žrtve izvučeno ispod ruševina.

Ukrajinska vojska saopštila je da su ruske snage tokom noći lansirale 19 projektila i 19 dronova i da je oborila 13 bespilotnih letilica iranske proizvodnje, dve krstareće rakete Kalibr i tri rakete Iskander-K.

To je treća uzastopna noć ruskih napada na Odesu.

Vaš browser nepodržava HTML5

Crnomorska luka Odesa ponovo meta ruskih napada

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su udari na Odesu i Mikolajev odmazda na objekte za koje tvrdi da u njima Ukrajina gradi bespilotne letelice kojima je, prema navodima Moskve, oštetila most u anektiranom regionu Krima.

Ali, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ukazao je na svom Telegram kanalu kasno 19. jula da Rusija "namerno" gađali lokacije u Odeskoj oblasti koje se koriste za izvoz žitarica nakon što se Rusija povukla iz godinu dana starog sporazuma koji je omogućavao bezbedan prolaz ukrajinskih pošiljki žita, uz posredovanje UN.

"U lukama koje su danas napadnute uskladišteno je oko milion tona hrane. Upravo onoliko koliko je odavno trebalo da bude isporučeno zemljama u Africi i Aziji", istakao je Zelenski u video poruci.

Ukrajina je važan dobavljač žitarica i sporazum je imao za cilj da pomogne u ublažavanju globalne krize hrane koja je pogoršana prošlogodišnjom invazijom Rusije.

Moskva nije komentarisala najnovije vazdušne napade, ali je rekla da su napadi na ukrajinske lučke gradove u utorak odmazda za eksplozije na mostu koji se koristi za transport ruskih vojnih zaliha za šta je okrivila Kijev.

Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, opisao je najnovije udare kao "ruski teror" i ponovio optužbe da je njihov cilje da poremete snabdevanje hranom za globalni jug.

"Već znamo da će ovo stvoriti ogromnu krizu sa hranom u svetu", rekao je šef spoljne politike Evropske unije Žozep Borelj u Parizu.

U ruskim udarima u sredi oštećena je infrastruktura luke u Odesi, rekli su zvaničnici.

Pročitajte i ovo: Zašto je važan sporazum o izvozu žita preko Crnog mora?

Nakon što je Ukrajina saopštila da će nastaviti da izvozi žito uprkos povlačenju Moskve iz sporazuma, Rusija je najavila da će od 20. jula smatrati međunarodne vode u severozapadnim i jugoistočnim delovima Crnog mora "privremeno opasnim" za brodarstvo i upozorila da će smatrati bilo koje plovilo koje stigne kao legitimnu metu.

Pročitajte i ovo: Zelenski: Ukrajina spremna za isporuke žita i bez Rusije

Bela kuća je izdala upozorenje da se Moskva sprema za moguće napade na civilne teretne brodove u Crnom moru.

"Naše informacije ukazuju da je Rusija postavila dodatne morske mine na prilazima ukrajinskim lukama", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Adam Hodž.

"Verujemo da je ovo koordinisan napor da se opravdaju svi napadi na civilne brodove u Crnom moru i da se za te napade okrivi Ukrajina", istakao je Hodž

Vašington je 19. jula najavio paket vojne pomoći Ukrajini od 1,3 milijarde dolara koji uključuje napredne protivvazdušne raketne sisteme i drugu opremu.

Izvor: Reuters i AFP

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.