Sjeme Černobila: Kako je rođena prva nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Obninsk (NPP) snimljena 1957. godine.

Unutar ove neugledne zgrade 100 kilometara od Moskve, električna energija proizvedena nuklearnom fisijom je prvi put kanalizirana u električnu mrežu 27. juna 1954.

Fotografija takozvane Car bombe, najveće nuklearne bombe ikada testirane.

Sovjetski Savez (SSSR) pod diktatorom Josefa Staljina uložio je naučne resurse u igru ​​sustizanja u razvoju apokaliptičnog oružja. Međutim, nakon testiranja prve sovjetske nuklearne bombe u augustu 1949., nekoliko vrhunskih fizičara SSSR-a preusmjereno je da iskoriste veliku moć nuklearne fisije za proizvodnju energije u isto vrijeme dok je Zapad težio istom cilju. Istraživanje su Sjedinjene Države nazvale "atomska energija za mir", a Moskva "miroljubivi atom".

Jedna od prvih fotografija reaktora "miroljubivog atoma" unutar nuklearne elektrane Obninsk.

Sovjetski Savez se zalagao za iskorištavanje nuklearne fisije za proizvodnju energije dijelom i zbog nespretne raspodjele fosilnih goriva koja su pokretala velik dio njegove industrije.

Vagoni natovareni ugljem u Jakutsku na Dalekom istoku sovjetske Rusije.

Većina sovjetskog bogatstva ugljikovodika nalazila se ispod regija Sibira, dok je njegovo stanovništvo uglavnom bilo grupirano u zapadnim regijama zemlje. U jednom je trenutku oko 40 posto cjelokupnog sovjetskog željezničkog tereta bilo zauzeto radi transporta uglja do elektrana.

Kontrolna tabla nuklearne elektrane Obninsk snimljena 1955. godine.

Postrojenje u Obninsku koristilo je toplotu nastalu nuklearnom fisijom obogaćenog urana i pretvaranje vode u paru, koja je zauzvrat okretala turbinu za proizvodnju električne energije. Snaga nuklearnog reaktora morala je biti ograničena na kapacitet koji je postojeća turbina mogla podnijeti.

Naučnici mjere razinu radijacije unutar nuklearne elektrane Obninsk, 1957.

Svjedok aktiviranja eksperimentalnog reaktora 1954. opisao je kako je promatrao "mlaz pare kako izlazi iz ventila uz glasno šištanje".

"Bijeli oblak obične pare, koja još nije bila dovoljno vruća da vrti turbinu, činio nam se čudom. Uostalom, to je bila prva para proizvedena atomskom energijom", rekao je.

Neidentificirani dio nuklearne elektrane Obninsk snimljen 1970-ih godina.

Elektrana je ostala u pogonu bez većih incidenata sve dok nije povučena iz pogona 2002. Uspjeh malog postrojenja bio je osnova za dizajn reaktora RMBK koji će biti u centru nekoliko sovjetskih nuklearnih elektrana, uključujući postrojenje u blizini Kijeva u sovjetskoj Ukrajini poznata kao Černobilska nuklearna elektrana.