O stvaranju Vojske RS iz JNA, prema planu SDS-a

Ratko Mladić i Radovan Kardžić na Vlašiću, april 1995

Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavilo se iskazom vojnog stručnjaka tužiteljstva Ewan-a Braun-a koji je napravio ekspertski izvještaj o ulozi i djelovanju vojske i policije bosanskih Srba, kao i stvaranju Vojske Republike Srpske (VRS) iz snaga Jugoslavenske narodne armije, JNA-a u BiH

Iskaz Brauna izazvao je oštre prigovore Karadžićevog pravnog savjetnika Petera Robinsona, pogotovo jer objašnjava stvaranje VRS-a prema planovima Srpske demokratske stranke, SDS-a kojoj je optuženi bio na čelu u sporno vrijeme.

JNA je, prema izvještaju stručnjaka tužiteljstva, igrala dvostruku igru prilikom izbijanja napetosti u Bosni i Hercegovini 1992.godine istovremno naoružavajući bosanske Srbe.

„Kako su mjeseci protjecali, tijekom 1992.godine, a naročito u ožujku i travnju mjesecu, stekao sam utisak da se, s jedne strane i dalje izvještava
Svjedok je ustvrdio kako se u nizu dokumenata JNA spominjala podrška i stajanje na stranu bosanskih Srba, a u nekim slučajevima se neposredno spominje SDS.
(u izvještajima JNA) o međunacionalnim podjelama. Ali se s druge strane u nizu dokumenata spominje podrška i stajanje na stranu bosanskih Srba, a u nekim slučajevima se neposredno spominje SDS“, opisao je dolazak do svojih zaključaka Braun.

Svjedok se prilikom svog istraživanja služio arhivom Prvog krajiškog korpusa kao i nekim drugim dokumentima - poput pronađenih ratnih dnevnika Ratka Mladića, zapovjednika Glavnog štaba VRS-a. SDS-a je prema zapisniku sa sastanka s predstavnicima JNA, poput generala Blagoja Adžića - jasno iznijela plan za podjelu Bosne i Hercegovine 6.svibnja 1992.godine.

Prigovor branitelja

Spomenuti sastanak Braun je okarakterizirao kao ključan za stvaranje Vojske Republike Srpske. Pravni savjetnik Karadžića Peter Robinson iznio je pri tom prigovor - da svjedočenje o političkim planovima SDS-a izlazi van ekspertize izvještaja vojnog stručnjaka.

„On može govoriti o tome kako je formiran Prvi krajiški korpus (VRS), ali ne bih rekao da je formiranje Vojske Republike Srpske unutar njegove ekspertize. Sigurno politička razmatranja koja su dovela do toga – nisu unutar njegove ekspertize“, prigovorio je Robinson.



Opseg izvještaja vojnog stručnjaka Brauna izazvao je dužu raspravu strana u postupku.

Suci su inače prije početka svjedočenja ograničili jedan dio ekspertskog izvještaja, no dopustili su ispitivanje Brauna o stvaranju VRS-a prema planovima SDS-a, unatoč opetovanim prigovorima savjetnika Robinsona – da izvještaj ulazi u kaznenu odgovornost optuženog budući da dovodi u posljedičnu vezu planove optuženog sa stvaranjem VRS-a te etničkim čišćenjem koje je uslijedilo.

Nakon višesatnog glavnog iskaza svjedoka će unakrsno ispitati Karadžić koji se od optužbi za genocid i druge zločine – brani sam.