O Tomašici svjedočili insajderi i forenzičar

Sa suđenja Ratku Mladiću

Nakon mjesec dana pauze ovaj tjedan se nastavilo haško suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću ponovnim otvaranjem procesa tužiteljstva kako bi se prezentirali dokazi u vezi sa masovnom grobnicom Tomašica, čiji je pronalazak objavljen 2013.godine.

Dokazima o tisućama ubijenih Prijedorčana nesrpske nacionalnosti haško tužiteljstvo želi potkrepiti optužbe o progonu koji je u više općina preuzetih od vlasti bosanskih Srba – dosegnuo razmjere genocida.

Haška obrana generala Mladića na otvaranju ponovnog postupka optužbe najprije je sucima poručila kako im mjesec dana nije bilo dovoljno za pripremu. Branitelj Branko Lukić to je želio unijeti u sudski spis.

Dodijeljeno vrijeme nam nije omogućilo da pronađemo vještake obrane, a kamoli da je omogućilo tim vještacima da pregledaju sve materijale i pripreme obranu na unakrsno ispitivanje vještaka tužiteljstva“, naveo je Lukić.

Haško tužiteljstvo izvelo je kao prve svjedoke o Tomašici insajdere iz srpskih snaga koji su organizirali grobnicu te skupljanje i pokapanje ubijenih Bošnjaka i Hrvata kojih je u Prijedoru stradalo više tisuća početkom rata 1992. godine. Tomašicu je tužiteljstvu otkrio jedan od pripadnika srpskih snaga, a svjedoci insajderi iskaz su dali na sjednici zatvorenoj za javnost – kako bi se u potpunosti zaštitio njihov identitet.

U sudnici se mogao čuti jedino djelić opisa dovoženja leševa u rudarsku jamu – a što je insajder pod pseudonimom RM-383 – opisao kao izvršavanje naređenja nadređenih.

Vidio sam iskopanu zemlju. Gdje je grobnica ta bila bilo je puno zemlje. Vidio sam jedan bager. Nije bilo nikoga na tom lokalitetu osim nas koji smo te leševe dovezli i istovarali. Mi tu nismo ništa mogli, nismo se ništa pitali“, naveo je zaštićeni svjedok.

Grobnica prikrivana i prekapana prije otkrića

Podsjetimo, haška optužba drži zapovjedno odgovornim generala Mladića za Tomašicu budući da je u ratnom dnevniku zapisao broj od oko 5000 tamo zakopanih žrtava iz općine Prijedor i okolice. Kao treći po redu svjedok optužbe iskaz je dao Ian Hanson, vodeći forenzičar Međunarodnog instituta za nestale osobe, ICMP-a. Hanson je kao stručni svjedok opisao nalaze eshumacija i broj pronađenih žrtava, koji nije konačan.

Tijela je pronađeno 139, a dijelova tijela 259 na tom lokalitetu. Proračun minimalnog broja pojedinaca je 298 osoba i to na temelju antropološkog pregleda“, izjavio je stručni svjedok optužbe.

Izlaganje Iana Hansona


Hanson je također naveo kako je primarna grobnica u Tomašici prekapana prije istrage te da su posmrtni ostaci ubijenih premještani u sekundarne grobnice, kako bi se zločin prikrio. Poput premještanja na lokaciju Jakorina Kosa, također u prijedorskoj općini. Dijelovi istih osoba pronalaženi su tako na različitim lokacijama, a sama grobnica Tomašica željela se što više prikriti.

Radi se o jednom otvorenom kopu s više stepenica. Tamo je iskopavana ruda, a radi se o jednom vrlo dubokom iskopavanju u tom dijelu pejzaža. A naše iskopavanje je vršeno na kosi unutar jame i dakle to je bila jedna vrlo teška operacija. Dobio sam informaciju od tužiteljstva – da je eksplozijom srušen jedan veliki dio zemlje i stijena – da se na taj način prekriju mrtva tijela“, opisao je Zamjenik direktora ICMP-a za forenzičku znanost.

Tužiteljstvo o Tomašici još planira izvesti deset svjedoka tako da će se izvođenje dokaza optužbe o toj masovnoj grobnici nastaviti i idući tjedan.