Lero: Pomirenje nije pitanje mladih

Novinarima danas fali obrazovanje: Nikola Lero

U okviru Erazmus projekta Evropske komisije pod nazivom „Borba protiv stigmatizacije kroz osnaživanje i promjenu stavova“, koji je sproveden u sedam evropskih zemalja, nagrada „Mladi novinar“ za 2017. godinu pripala je i Nikoli Leri iz Bijeljine.

Nikola Lero iz Bijeljine, inače student banjalučkog Univerziteta, dobio je nagradu Evropske unije „Mladi novinar“ za oblast demokratskih vrijednosti mladih. On je predložio rad „Pozicija mladih u postkonfliktnoj BiH“, želeći da pokaže da je situacija u zemlji, kakvu predstavlja većina medija, mnogo drugačija na terenu.

,,Ono što se predstavlja u mas-medijima - da postoje toliko ekstremni stavovi kod mladih - nije tačno. Znači, atmosfera je malo opuštenija, poprilično opuštenija, nego što ljudi misle. Onda sam ja to zacrtao kao neki cilj, da ja predstavim tu atmosferu kao drugačiju, kao bolju, pozitivniju i laganiju. Pitao sam ljude iz Banjaluke jesu li išli u Sarajevo, oni kažu 'Jesmo'. Je li bilo problema? Kažu: 'Nije'. I da li idu na festivale. Idu. Znači, nema tu problema, suštinski, na terenu nema nikakvih.“

Lero, iako se odlučio za poziv pravnika, radi u redakciji nezavisnog omladinskog časopisa Karike i bloger je i kolumnista portala Buka. Kaže da je shvatio da, nažalost, vrijednost teksta danas određuju klikovi na internetu, a ne njegov sadržaj, te da bi mladi novinari to morali da mijenjaju.

,,Nadam se da će se u ovom malom krugu nezavisnih medija otvoriti prostor za nekog ko je relativno mlad, da se pristupi na jedan kreativan i moderniji način. Ja moram reći da čak i ovi, ili ljevičarski ili NVO mediji, moraju modernije, kreativnije pisati, ako se žele obratiti digitalnoj publici, da se približe čitaocu koji se promijenio.“

Nikola Lero nije jedini dobitnik nagrade „Mladi novinar“ u Bosni i Hercegovini za 2017. godinu, ali jeste jedini pojedinac, jer su ostale teme, kako kaže, predlagali timovi novinara, i to u oblastima migracije, integracije i radikalizacija.

,,Iako sam pravnik po struci i dosta edukovan u oblasti ljudskih prava, ono što sam shvatio jeste da ako se želi pisati o sistemu, moraš poznavati sistem. Znači, novinaru treba jedno eruditsko obrazovanje, jedna šira slika, širi um, tako da je nevažna ta pozadina ako je stav dobar. Ja mislim da to danas fali malo novinarima - da budu obrazovaniji i upućeniji u sve, a možda najmanje da budu upućeni u politiku.“

Nagrada „Mladi novinar“ dodijeljena je i u Belgiji, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji. Lero zaključuje da bi mladi trebalo da sagledaju medijsku sliku iz više uglova, da putuju, više razgovaraju i na kraju donose sopstvene zaključke.

,,Proces pomirenja, na koji sam se ja fokusirao, recimo pričao sam i sa Jasminom Hasićem iz nevladinog sektora, i sa Rasimom Ibrahimagićem koji vodi Inicijativu za ljudska prava u BiH, koji je u suštini rekao da je pomirenje pitanje političara i naših roditelja, a ne nas mladih. Tako su se i oni ogradili. Na kraju krajeva, svi smo se mi ogradili od tog nekog stava koji se pokušava nametnuti mladima - da ima sukoba, a zaista ih nema, tako da sam ponosan što je to, na kraju krajeva i bio rezultat ovog mog rada."