Nuklearne elektrane u Ukrajini spremne za zimu, objavio Energoatom

Nuklearna elektrana Rivne u Ukrajini, jul 2023.

Ukrajinske nuklearne elektrane koje se nalaze na teritoriji koju drži Kijev biće u potpunosti operativne do zime kako bi obezbedile struju za zemlju, saopštio je u ponedeljak, 7. avgusta ukrajinski operater atomske energije.

"Sva snaga kojom raspolažemo biće data u elektroenergetsku mrežu", rekao je novinarima, posle servisiranja dela reaktora pre zime, šef Energoatoma Petro Kotin.

On je govorio u Južnoukrainskoj fabrici povodom ponovnog puštanja u rad jednog od njena tri reaktora -- svaki kapaciteta 1.000 megavata.

Ukrajina trenutno ima tri elektrane sa ukupno devet reaktora na teritoriji pod njenom kontrolom, piše agencija Frans pres (AFP).

"U zimu ćemo ući sa devet reaktora punog kapaciteta", rekao je Kotin i dodao da će četiri reaktora koji su trenutno u remontu biti u funkciji do novembra, ukupnog kapaciteta od skoro 7.600 megavata.

Pročitajte i ovo: Ukrajincima bez struje Bugari u pomoć donose prenosne agregate

Četvrta nuklearna elektrana, koja je i najveća u Evropi, elektrana je Zaporožje u kojoj se nalazi šest reaktora. Ruske snage su je okupirale u martu 2022. godine.

Kotin je dodao da je od vitalnog značaja da se povrati kontrola nad elektranom u Zaporožju, kapaciteta 6.000 megavata, kako bi se Ukrajina snabdevala električnom energijom.

Od početka juna, kijevske trupe su u kontraofanzivi u oblasti u blizini Zaporožja na istoku i jugu Ukrajine, u pokušaju da povrate teritoriju koju drži Rusija od početka invazije u februaru 2022.

Prema Kotinovim rečima, ukrajinske nuklearne elektrane nisu bile "direktno pogođene" talasom ruskih udara na energetsku infrastrukturu u jesen i zimu prošle godine.

Pročitajte i ovo: Zašto katastrofa u nuklearnoj elektrani Zaporožje može lako da se desi?

Šef Energoatoma nije bio iznenađen izjavom Rafaela Grosija, generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koji nije pronašao nikakav eksploziv na krovu fabrike u Zaporožju.

Ukrajina je početkom jula optužila Moskvu da priprema "provokaciju", a vojska je tvrdila da su "predmeti slični eksplozivnim napravama postavljeni" na krovove reaktora tri i četiri.

Eksperti IAEA "imali su veoma ograničen pristup".

"Imali su pristup krovovima dve jedinice (od šest). Nisu imali ovlašćenja da idu u druge jedinice... Oni (ruske trupe) jednostavno ne dozvoljavaju pristup", rekao je Kotin.

IAEA je saopštila 4. avgusta da nije pronašla mine ili eksploziv na krovovima dve reaktorske zgrade i u halama za turbine elektrane Zaporožje.