Brnabić o ukidanju zabrane izgradnje nuklearki: Prvo javna rasprava, pa odlučivanje

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, fotografija iz arhive

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da će predlog o prestanku važenja Zakona o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana, pre nego što o njemu budu odlučivali poslanici, ići na javnu raspravu i slušanja.

"Što se tiče nuklearne energije, kao i sve u parlamentarnoj demokratiji - uđe u proceduru, imamo javne rasprave, imamo javna slušanja, imamo sve relevantne aktere koji se izjasne o tome, idemo u plenum i odlučujemo", rekla je Brnabić novinarima u Skupštini Srbije 11. aprila.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Zoran Dragišić prethodno je, 10. aprila, podneo skupštini predlog zakona o prestanku važenja Zakona o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana u Saveznoj Republici Jugoslaviji (SRJ), prenosi Beta.

U Srbiji je već 35 godina na snazi zabrana izgradnji nuklearki.

Vlada Srbije usvojila je 5. aprila Memorandum o razumevanju sa Francuskom Elektroprivredom (EDF) o uspostavljanju saradnje u energetskoj tranziciji.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike, memorandumom se, pored ostalog, stvaraju uslovi za strateško partnerstvo u proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji.

Pročitajte i ovo: Srbija usvojila Memorandum sa Francuskom Elektroprivredom o nuklearnoj energiji

Da je Srbija zainteresovana za male modularne nuklearke objavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 21. marta na Prvom samitu o nuklearnoj energiji u Briselu.

Na Prvom samitu o nuklearnoj energiji u Briselu više od 30 zemalja usvojilo je Deklaraciju o nuklearnoj energiji.

Nuklearna energija je u tom dokumentu označena kao ključna komponenta u globalnoj strategiji za smanjenje emisije gasova staklene bašte.

Vučić je na samitu, koji su organizovali Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Belgija predsedavajuća Savetu Evropske unije, poručio da će Srbija biti spremna da učestvuje, ali da mora da dobije neku vrstu podrške od vodećih država iz EU.

Pročitajte i ovo: Nuklearke u Srbiji na 'dugom štapu'

Srbija nema iskustva sa nuklearnom energijom budući da je 1989. u vreme bivše SFRJ donet zakon o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana koji je uz neke promene ostao na snazi u Srbiji.

Ta zabrana je uvedena tri godine nakon nuklearne katastrofe u Černobilju u Ukrajini, tadašnjem Sovjetskom Savezu, kada je eksplodirao reaktor i oslobodio veliku količinu zračenja u vazduh.