Bez eksploziva na delu krovova nuklearke Zaporožje, objavila IAEA

Šef IAEA Rafael Marijano Grosi tokom posete Zaporožju u junu 2023.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je u petak, 4. avgusta, da nije pronašla mine ili eksploziv na krovovima dve reaktorske zgrade i u halama za turbine ukrajinske elektrane Zaporožje, koju drži Rusija.

Najveće atomsko postrojenje u Evropi palo je u ruke ruskih snaga ubrzo nakon invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, a Kijev i Moskva su od tada optuživali jedni druge za planiranje incidenta u elektrani.

Pročitajte i ovo: IAEA traži pristup nuklearki Zaporožje zbog informacija o eksplozivu

Ukrajinska vojska je tvrdila da su "spoljni objekti slični eksplozivnim napravama postavljeni na spoljni krov trećeg i četvrtog reaktora" na lokaciji.

Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju objavili su da "nisu primetili mine ili eksploziv na krovovima reaktorskih zgrada bloka 3 i bloka 4 i halama turbina u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, nakon što im je juče popodne omogućen pristup“, navodi se u saopštenju objavljenom u petak.


Stručnjaci agencije su 23. jula videli protivpešadijske mine locirane u tampon zoni između unutrašnje i spoljašnje perimetarske barijere lokacije.

Nakon što je više puta pozivao na neograničen pristup elektrani, "tim je imao nesmetan pristup krovovima dve reaktorske jedinice i takođe je mogao jasno da vidi krovove turbinskih hala“, dodaje se.

IAEA će nastaviti sa svojim zahtevima da poseti krovove ostale četiri jedinice u fabrici.

"Blagovremeno, nezavisno i objektivno izveštavanje o činjenicama na terenu je ključno za nastavak napora IAEA da podrži nuklearnu bezbednost tokom vojnog sukoba u zemlji“, rekao je šef IAEA Rafael Marijano Grosi.

Pročitajte i ovo: Zašto katastrofa u nuklearnoj elektrani Zaporožje može lako da se desi?

Nakon što je pala u ruke Rusije, najveća evropska elektrana bila je meta pucnjave i nekoliko puta je bila odvojena od mreže, što je izazvalo strah od velike nuklearne nesreće.

Šest reaktorskih jedinica, koje su pre rata proizvodile oko petinu električne energije u Ukrajini, ugašene su mesecima unazad.

Pročitajte i ovo: Stanovnici u blizini nuklearke Zaporožje strahuju od katastrofe