Nobelovac Muratov nazvao 2021. 'godinom košmara' za ruske novinare

Dmitrij Muratov

Urednik ruskih novina Novaja gazeta koji je podijelio Nobelovu nagradu za mir osudio je zakone ruske vlade o takozvanim 'stranim agentima' kao "prljavu stigmu koju vlasti pokušavaju da zakače na sve svoje protivnike".

U intervjuu za Current Time (medijski projekat na ruskom jeziku koji Radio Slobodna Evropa (RSE) vodi u saradnji s Glasom Amerike (VOA)), 23. decembra, glavni urednik Dmitrij Muratov rekao je da je 2021. bila "prava noćna mora" za nezavisne medije u Rusiji.

"Ljudima se otimaju njihovi mediji", rekao je Muratov. „Nisu samo novinari koji su žrtve. (Vlasti) govore čitaocima – 'Idite tamo, ne idite ovdje. Nije vam dozvoljeno da to čitate!'; To je ogroman nedostatak povjerenja u svoje ljude. Eto šta znači etiketirati novinare kao „strane agente“ – nepovjerenje u svoje ljude."

Posljednjih mjeseci, ruske vlasti su označile na desetine organizacija i pojedinaca kao 'strane agente' podvrgavajući ih restrikcijama i mogućim krivičnim gonjenjem. Medijski projekat na ruskom jeziku Radija Slobodna Evropa, Current Time i nekoliko pojedinaca koji rade za RSE označeni su kao 'strani agenti'.

Ruske i međunarodne grupe za prava, kao i vlada Sjedinjenih Američkih Država i Evropska unija (EU) optužile su rusku vladu da koristi zakon o 'stranim agentima' kako bi suzbili neslaganja i političke protivnike.

Muratov je za Current Time, rekao da su nezavisni mediji u Rusiji "neka vrsta parlamenta" za zemlju u kojoj pravi parlament ne predstavlja narod.

"Naša publika je velika", rekao je, "više od 30 miliona na društvenim mrežama. I niko ih ne predstavlja u parlamentu."

Od kada je dobio Nobelovu nagradu u oktobru, Muratov kaže da je primio "nevjerovatan broj" zahtjeva za pomoć od običnih Rusa.

"Ako ljudi traže pomoć od nekoga kome je iz nekog razloga dodijeljena Nobelova nagrada, onda to znači da ne mogu da dobiju pomoć od lokalnih vlasti", rekao je. "Ne mogu da dobiju pravdu na lokalnim sudovima. To znači da nemaju lokalne zastupnike (deputate) kojima vjeruju."

Šest novinara i saradnika Novaja gazete - Igor Domnikov (2000.), Juri Ščekočikin (2003.), Anna Politkovskaja (2006.), Anastasia Baburova (2009.), Stanislav Markelov (2009.) i Natalja Estimirova (2009.) -- ubijeno je u napadu za koje list i aktivisti za ljudska prava kažu da su odmazda za njihovo novinarstvo.

Muratov je rekao da njegov list i dalje "redovno" dobija prijetnje, posebno zbog izvještavanja o Čečeniji i navodnim o kršenju ljudskih prava dugogodišnjeg lidera regije Ramzana Kadirova.

Nobelova nagrada je, kako je rekao, "medalja, a ne pancir" i priznao da ne zna hoće li međunarodna čast koja mu je dodijeljena biti "štit" za njegov rad ili ne.

Pročitajte i ovo: Dobitnici Nobelove nagrade za mir pozvali na zaštitu novinara