Pasažima Novog Sada

Prolaz Srđan Aleksić. Ime je dobio po bosanskohercegovačkom mladiću iz srpske zajednice iz Trebinja koga su ubili vojnici Vojske Republike Srpske jer je branio svog sugrađanina Bošnjaka od batinanja. Pasaž se nalazi na ulazu kuće, poznate kao „Svojina“, u kojoj si u devetnaestom veku radili i Srpska pravoslavna opština, prvi Gradski odbor (poznatiji kao Novosadski Magistrat), a jedno vreme i Okružni sud. 

Kroz prolaz Srđana Aleksića možete doći do unutrašnjeg dvorišta kuće pod u pešačkoj zoni Novog Sada, u kom se nalazi zgrada nekadašnjeg bioskopa Korzo, koji je bio među prvim stalnim mestima za prikazivanje filmova u tom gradu, a osnovan je 1913. godine.

Prolaz Milan Mladenović. U Zmaj Jovinoj ulici u samom centru Novog Sada jedan pasaž nosi ime jednog od najpoznatijih rok muzičara bivše Jugoslavije Milana Mladenovića, lidera benda „Ekatarina Velika“. Učestvovao je u antiratnim kampanjama početkom devedesetih i podigao glas protiv rata sa još nekoliko muzičara pesmom „Mir brate mir“. Prolaz danas ima i ulogu galerije, gde na različite teme umetnici i aktivisti postavljaju svoje fotografije i slike.

Ulaz Gradske biblioteke. Nekada je na mestu prve kuće u Dunavskoj ulici stajala zgrada pod imenom „Dicgenova gvožđara“. Ona je srušena ranih 50-tih godina dvadesetog veka. Nova zgrada koja je podignuta na tom mestu sa prolazom koji je kasnije zatvoren, danas služi kao Gradska biblioteka, na čijem ulazu se nalaze natpisi na svim službenim jezicima u Novom Sadu: srpskom, mađarskom, rusinskom, slovačkom.

Pasaž bod brojem Dunavska 2 čuva zanimljiv detalj, staru česmu koja danas više nije u funkciji.  Danas služi kao saksija za ukrasno cveće pored velikog broja malih prodavnica utom prolazu.

Tipično dvorište koje je povezano kroz komunikacioni balkon sa ogradom od kovanog gvožđa. Na kraju desnog kraćeg dvorišnog krila kuće, komunikacioni balkon je povezan mostom sa levim krilom.

Ulaz u kafanu na čijem mestu se nalazila najstarija kafana „Crni jarac“. Ova kafana bilo je stecište boema i književnika. U istoj zgradi živeo je i  čuveni socijalista i narodni prosvetitelj Vasa Pelagić. 

Renoviranje prolaza u Dunavskoj ulici. Ovaj uski prolaz u centru Novog Sada nosi crte klasicizma. Iznad samog ulaza nalazi se takozvani „kibic fenster“, prozori izbačeni ka spolja, koji nudi širi pogled na ulicu.

Detalj sa jedne kapije kroz pasaž u starom delu Novog Sada.

Širok pravougaoni kolski ulaz u centru Novog Sada. Sama fasada zgrade sa početka dvadesetog veka gotovo je nepromenjena do danas. Na dvorišnom krilu je komunikacioni balkon, na plitkim svodovima.

Deo pasaža zahteva ozbiljniju obnovu.

Sami prolazi danas su uglavnom mesta za različite prodavnice, ali i za restorane. Jedan deo starih zgrada u samom centru Novog Sada još uvek funkcionišu kao porodični domovi, a neki su postali hosteli i apartmani za turiste.