Raste broj umrlih od posledica korona virusa u Rusiji

Kremlj je 29. juna objavio da cilj vakcinacije, koji su vlasti postavile za jesen, neće biti ispunjen

Rusija je izvestila o još jednom dnevnom rekordu smrtnosti od posledica COVID-19, dok se zemlja bori sa skokom zaraženih novim Delta sojem i sporim procesom vakcinacije.

Prema zvaničnim vladinim podacima, u Rusiji je 29. juna od posledica korona virusa preminulo 652 ljudi, dok je broj zaraženih u zemlji porastao za 20.616, što je povećalo ukupan broj inficiranih na skoro 5,5 miliona.

Kremlj je 29. juna objavio da cilj vakcinacije, koji su vlasti postavile za jesen, neće biti ispunjen.

Pročitajte i ovo: Nagradama i pretnjama otkazima do više vakcinisanih u Rusiji

Tokom proteklih nekoliko nedelja, Moskva i drugi po veličini grad Sankt Peterburg zabeležili su nagli porast infekcija, što je navelo gradske vlasti da ponovo uvedu ograničenja.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je da Delta soj čini 90 posto inficiranih u glavnom gradu, gde su registrovani slučajevi 29. juna dostigli 6.209.

Da bi suzbilo širenje zaraze, Sobjanin je naložio preduzećima da pošalju kućama 30 posto zaposlenih koji nisu vakcinisani.

Moskva je takođe postala prvi ruski grad koji je uveo obaveznu vakcinaciju, nalažući da najmanje 60 posto zaposlenih u uslužnim delatnostima bude u potpunosti vakcinisano do sredine avgusta.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Usled porasta broja zaraženih i rasprostranjenog skepticizma prema domaćim vakcinama Sputnik V, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija neće uspeti da vakciniše 60 posto populacije do jeseni, kako je ranije planirano.

Ministar zdravlja Mihail Muraško rekao je na sastanku Vlade da je 23 miliona ljudi od oko 146 miliona stanovnika primilo najmanje jednu dozu vakcine, uprkos tome što su besplatne vakcine bile dostupne od decembra.

On je naveo da je u bolnicama trenutno 151.000 ljudi.

Sa više od 134.000 umrlih, Rusija ima najveći broj žrtava korona virusa u Evropi.

Međutim, kritičari kažu da bi stvarni brojevi mogli biti znatno veći.

Pročitajte i ovo: U Rusiji najviše preminulih od korone u jednom danu od početka godine