Novi ambasador EU u SAD: Jedinstvo i snaga najvažniji za zaustavljanje ruske agresije

Jovita Neliupsiene kaže da vjeruje da postoji široka podrška za prijedlog zakona o pomoći u Kongresu, ali ono što nedostaje je volja da se on usvoji (Kapitol u Washingtonu, D.C, 25. oktobra 2023.)

Novi ambasador Evropske unije(EU) u Sjedinjenim Američkim Državama(SAD) stigao je u Washington u vrijeme kada su teška pitanja vezana za rat u Ukrajini na vrhu međunarodne agende dok se sukob bliži svojoj dvogodišnjici 24. februara.

Glavni među njima za političare u SAD je ključni zakon o vojnoj pomoći vrijedan 61 milijardu dolara koji je predložio predsjednik Joe Biden i koji je zastao u Kongresu uprkos njegovim molbama zakonodavcima da ga usvoje, rekavši da bi njegov neuspjeh mogao samo ići na ruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Ambasadorka Jovita Neliupsiene, govoreći u svom prvom intervjuu za emiter sa sjedištem u SAD-u otkako je stupila na mjesto ambasadora EU u SAD-u 1. januara je rekla da je njena poruka Kongresu da Sjedinjene Države i Evropska unija moraju djelovati zajedno kako bi pomogli Ukrajini da zaustavi rusku agresiju.

"Teško je zamisliti da Ukrajina može da vodi ovaj rat za svoju slobodu, za svoju sigurnost, za svoju egzistenciju, zapravo, bez podrške koju pružaju EU i Sjedinjene Države", rekla je Neliupsiene za RSE 21. januara.

Ona vjeruje da postoji široka podrška za prijedlog zakona o pomoći u Kongresu. Ono što nedostaje je volja da se to prođe.

"Sigurna sam da većina Kongresa (podržava) paket za Ukrajinu jer govorimo o ratu na evropskom kontinentu, ratu koji može (preći) granice ako se ne zaustavi agresor, diktator", rekla je ambasadorka.

U razgovoru s članovima Kongresa i diplomatama u Washingtonu, Neliupsiene je rekla da može sažeto iznijeti svoju poruku: "Ako ne mi, ko onda? Ako ne sada, onda kada?"

Ona je također naglasila da je hitna potreba za poduzimanjem akcija jer će Putinov režim "gurati crvene linije sve dok ne saznaju da je ovo zaista crvena linija", dodajući da će, ako Rusija nastavi rat dalje u Ukrajini, EU morati učiniti sve skuplje i bolnije odluke, "i neće biti spasa."

Neliupsiene, Litvanka čije prošle pozicije uključuju zamjenicu ministra vanjskih poslova, navodi da je EU u nedostatku kontinuiranog djelovanja SAD-a intenzivirala vojnu pomoć Ukrajini.

Lideri EU su 1. februara postigli dogovor o obezbjeđivanju 50 milijardi eura (54 milijarde dolara). To prati 94 milijarde eura prošle godine, i dok je pomoć EU uglavnom usmjerena na osiguranje da Ukrajina može održati državne operacije, oko 30 posto ide na odbranu, rekla je ona.

EU i Sjedinjene Države također moraju raditi zajedno na sankcijama, rekla je nova ambasadorka EU, ističući da je prioritet paketa sankcija EU, uključujući 13. paket od 21. februara, bio usporavanje ruskih vojnih industrijskih kapaciteta i sprječavanje Moskve u nabavci visokokvalitetnih komponenti.

Pročitajte i ovo: EU usvojila trinaesti paket sankcija Rusiji, na listi i kompanija iz Srbije

EU je uvela sankcije za 1.600 pojedinaca i nekoliko stotina kompanija i prije nego što je najavljena nova runda sankcija, a koalicija zemalja koje promatraju sankcije narasla je na više od 50, rekla je ona.

U međuvremenu, Rusija se pridružila "koaliciji zle volje" koja uključuje Iran, Bjelorusiju, Sjevernu Koreju i Kinu kojoj se mora suprotstaviti. Ključ za to je pokazati jedinstvo pred ruskim ratom, a važan dio njene poruke je da su evropske zemlje ujedinjene upravo sada.

"Mislimo i vjerujemo da samo ujedinjeni front zapravo može osigurati da Ukrajina može pobijediti", rekla je ona. "Ali pobjeda mora stajati na dvije noge s obje strane Atlantika."