Odbrana Fadila Novalića zatražila odgodu izvršenja zatvorske kazne

Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić tokom saslušanja u Sudu BiH. 30. maj 2020.

Advokat Fadila Novalića zatražio je odgodu odlaska na izdržavanje četverogodišnje zatvorske kazne, na koju je osuđen zbog zloupotrebe položaja dok je obavljao funkciju premijera entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, potvrđeno je u četvrtak iz Suda BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Novalić je prema pozivu Suda Bosne i Hercegovine na izdržavanje kazne u državnom zatvoru u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu, trebao ići 6. marta.

Fadil Novalić je u svojstvu bivšeg predsjednika Vlade Federacije presudom suda Bosne i Hercegovine u predmetu "Respiratori" osuđen na četiri godine zatvora zbog zloupotreba tokom pandemije COVID-19, pri javnoj nabavci medicinskih respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka (5,4 miliona eura) u Federaciju BiH.

Pročitajte i ovo: Novalićev advokatski tim najavljuje apelaciju na presudu Ustavnom sudu BiH

U istom predmetu osuđeni su na šest godina suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i na pet godina vlasnik firme "Srebrena malina", Fikret Hodžić.

Sud BiH u četvrtak je potvrdio za Radio Slobodna Evropa da je odbio molbe odbrana Solaka i Hodžića kojima je tražena odgoda izvršenja zatvorkse kazne.

Prema Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija BiH, izvršenje kazne može se odgoditi najduže do šest mjeseci ako je osuđeni ili uži član porodice obolio od teže akutne bolesti, ako mu je preminuo uži član porodice, ili ako je u pitanju hranilac porodice, ako ima neodgodiv posao te bi nastala neotklonjiva ili znatna šteta, ako treba završiti školovanje ili ispite, pored ostalog.

Odgodu može tražiti i osuđena majka dojilja ili trudnica do navršene godine djeteta. Osuđeni mora sudu podnijeti dokaze o tome.

Još se čeka odluka Suda BiH. Solak i Hodžić su 29. februara trebali ići na izdržavanje zatvorske kazne.

Suđenje za nabavu stotinu respiratora iz Kine, za potrebe zdravstvenog sistema u Federaciji BiH, počelo je 23. februara 2021. godine pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Respiratori su kupljeni u aprilu 2020. godine, dan nakon proglašenja vanredne situacije zbog pandemije COVID-a 19.

Pročitajte i ovo: Bivšem premijeru Novaliću osuđenom u aferi 'Respiratori' oduzet mandat poslanika

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je pokrenulo istragu nakon što je objavljeno da je posao obavljen bez tendera i direktnom pogodbom s privatnom firmom "F. H. Srebrena malina", koja se bavi trgovinom voćem i povrćem.

Državno tužilaštvo je predmet preuzelo od Kantonalnog tužilaštva, a optužnica je potvrđena krajem 2020. godine.

Novalić je zajedno sa Solakom i Hodžićem nakratko uhapšen u maju 2020. nakon što je izvještaj tužilaštva pokazao da respiratori ne mogu koristiti za adekvatno liječenje bolesnika u jedinicama intenzivnog liječenja.