Notre-Dame na putu ponovnog otvaranja 2024.

Francuska ministrica je kazala da je završena faza čišćenja projekta restauracije, što je omogućilo da radovi na obnovi počnu krajem ovog ljeta.

Notre-Dame je zatvoren zbog restauracije otkako je požar 2019. godine uništio krov i srušio toranj, na užas promatrača i ljudi koji su sve to gledali na televiziji i društvenim mrežama.

"Uvjereni smo da će 2024. biti godina kada će veliki dio ovog posla biti završen, godina ponovnog otvaranja katedrale za vjernike i javnost", rekla je ministrica Rima Abdul Malak prilikom posjete lokalitetu 28. jula.

Ubrzo nakon požara u aprilu 2019., predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će katedrala - koja datira iz 12. stoljeća - biti obnovljena, a kasnije je obećao da će ponovo biti otvorena za vjernike do 2024. godine, kada Francuska bude domaćin Olimpijskih igara.

Rekonstrukcija unutrašnjosti katedrale.

Katedrala će biti vraćena u prethodni dizajn, uključujući toranj od 96 metara koji je dizajnirao arhitekta Eugene Viollet-le-Duc sredinom 1800-ih godina i za koji je odabrano novo drvo.

Katedrala je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Parizu.

Prije razornog požara, katedralu bi godišnje posjetilo oko 30 miliona ljudi.

Izgradnja katedrale počela je 1163. godine. Notre Dame se smatra jednim od najfinijih primjera francuske gotske arhitekture. Jedna je od najpoznatijih primjera svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNSCO-a.

Djelo "Zvonar crkve Notre Dame" slavnog pisca Victora Hugoa iz 1831. godine dodatno je populariziralo katedralu.

Nakon završetka sigurnosne faze 2021. godine i radova na čišćenju unutrašnjosti katedrale, rekonstrukcija posebno uključuje obnovu drvene krovne konstrukcije, svodova i tornja.