Noć muzeja trinaesti put

Promo plakat za Noć muzeja 2016

Bogat i zanimljiv program očekuje posetioce ovogodišnje 13. po redu Noći muzeja, koja se po održava 21. maja. U periodu od 17 sati do 1 ujutro, vrata kulturnih institucija biće otvorena u 49 gradova u Srbiji, sa preko 280 dešavanja. Samo u Beogradu će tokom osam sati trajanja manifestacije biti otvoreno 70 lokacija, navode organizatori.

„Imamo mnogo novih lokacija i prostora na koje ljudi jednostavno nisu navikli i ne mogu da uđu svakodnevno. To je ono što je dobro za ovu manifestaciju, da svake godine damo nešto novo, drugačije, bolje“, kaže osnivačica Noći muzeja u Srbiji Ana Jovanović.

Jedan od prostora koji je tokom godine van fokusa javnosti je Muzej srpske medicine, gde će za ovu priliku biti izložena postavka „I zdravi i lepi“, a koju organizuje Muzej nauke i tehnike.

Ivan Stanić

„Na toj izložbi ćete moći da vidite predmete, oglase i uređaje koji su se koristili pre Drugog svetskog rata. Tada se pojavljuje i industrija kozmetike, pa ćete videti na koji način se ona reklamira, kao i opasne stvari koje su se tada koristile, a koje su sa današnje pozicije nezamislive da se na bilo koji način koriste“, navodi kustos Ivan Stanić.

Jugoslovenska kinoteka učestvuje na Noći muzeja od prvog izdanja. Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke najavljuje deo ovogodišnjeg programa:

„Ove godine publika će moći da pogleda izložbu ’Plavi anđeli filmskog platna’, posvećenu plavušama na filmu iz svetske, srpske i jugoslovenske kinematografije. Imaćete prilike da se podsetite najznačajnijih glumica koje su svojom bojom kose obeležile istoriju domaće i svetske kinematografije.“

Nemali broj institucija pripremio je i program za najmlađe. Među njima je i Muzej afričke umetnosti, koji osim stalne postavke, organizuje dečju radionicu pod nazivom „Šta kaže bubanj“.

Dr Marija Aleksić

„Deca će moći da sama naprave različite muzičke instrumente – bubnjeve, zvečke i druge instrumente – uz pomoć kojih će prvo naučiti kada je nastao zvuk, kako su naši preci u praistoriji komunicirali najpre jedni među drugima i kakve su poruke pokušali da pošalju božanstvima u koja su verovali“, objašnjava dr Marija Aleksić, direktorka Muzeja afričke umetnosti.

Cena ulaznice u pretprodaji je 400 dinara, a na dan održavanja manifestacije koštaće 450 dinara.

Noć muzeja, koja se održava pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Srbiji, predstavlja jedinstven kulturni događaj u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. i Beograd.