Južnokorejska spisateljica Han Kang dobila Nobela za književnost

Han Kang, na fotografiji iz 2016. godine kada je dobila međunarodnu nagradu Man Booker

Nobelova nagrada za književnost ove godine pripala je južnokorejskoj književnici Han Kang.

U obrazloženju Švedske akademije stoji da je nagrađena za intenzivnu poetsku prozu koja se suočava s povijesnim traumama i razotkriva krhkost ljudskog života.

Kang je prva južnokorejska dobitnica nagrade i odbor za dodjelu Nobelove nagrade govori o njoj kao o osobi koja se “posvetila glazbi i umjetnosti”. U izjavi se također dodaje da njezin rad pomiče granice istražujući širok raspon žanrova.

Han Kang (53) je najpoznatija južnokorejska savremena spisateljica, te dobitnica Bookerove nagrade za roman Vegetarijanka 2016. godine.

Među imenima koja su kružila književnim krugovima bili su ruska autorica i otvorena Putinova kritičarka Ljudmila Ulicka, kineski avangardni pisac Can Xue, britanski pisac Salman Rushdie, karipsko-američka spisateljica Jamaica Kincaid…

Švedska akademija često je stavljala naglasak na malo poznate autore, iako je nagrada prošle godine pripala francuskoj feminističkoj ikoni Annie Ernaux.

Han Kang je tek osamnaesta žena koja je dobila tu nagradu od kako se dodjeljuje, od 1901.

Nagradu su posljednjih godina dobile tri žene: spomenuta Annie Ernaux, američka pjesnikinja Louise Gluck i Poljakinja Olga Tokarczuk te tri muškarca: norveški pisac Jon Fosse, austrijski pisac Peter Handke i tanzanijski pisac Abdulrazak Gurnah.

Ime dobitnika Nobelove nagrade za mir će biti objavljeno 11. oktobra, a za ekonomiju 14. oktobra.

Nagrade će biti uručene na ceremonijama u Stockholmu i Oslu 10. decembra, na godišnjicu smrti švedskog naučnika Alfreda Nobela, koji je ustanovio nagradu.