Kritike zbog ovogodišnjih Nobelovih nagrada isključivo za muškarce

Priznanje Nobelova nagrada

Svih osam dobitnika Nobelove nagrade za medicinu, hemiju, fiziku i književnost 2021. godine bili su muškarci, što je ponovno pokrenulo raspravu o raznolikosti u vrlo prestižnim nagradama, osobito onima u znanosti.

Ardem Patapoutian i David Julius u ponedjeljak su dobili Nobelovu nagradu za medicinu.

Giorgio Parisi, Syukuro Manabe i Klaus Hasselmann osvojili su nagradu za svoj rad na dešifriranju haotične klime, dok su Benjamin List i David MacMillan dobili priznanje za razvoj alata za izgradnju molekula.

Tanzanijski romanopisac Abdulrazak Gurnah (72) postao je u srijedu tek drugi pisac u Podsaharskoj Africi koji je ikada dobio Nobelovu nagradu za književnost. Posljednji Afrikanac dobitnik nagrade bio je Toni Morrison 1993. godine.

Pročitajte i ovo: Abdulrazak Gurnah dobitnik Nobelove nagrade za književnost

"Abdulrazak Gurnah zadovoljava barem jedan od kriterija spisateljice iz netradicionalnog kulturnog kruga neeuropljana s kolonijalnom pozadinom, ali on nije žena", rekla je Anne-Marie Morhed, voditeljica Švedske udruge ženskih akadamika, prenosi Reuters.

"Ostale su dvije nagrade, nagrada za mir i nagrada za ekonomiju. Nobelov odbor još uvijek ima priliku nagraditi ženu", rekla je Morhed.

Bjeloruska oporbena čelnica u egzilu Sviatlana Tsikhanouskaya i Greta Thunberg najmanje su dvije žene u koje bi mogle u petak, 8. oktobra, dobiti Nobelovu nagradu za mir.

Norveški Nobelov odbor vodi žena, a većinu članova čine žene.

Također je posljednjih godina učinjen poticaj da se nagrada ne dodjeljuje samo bijelcima iz Sjeverne Amerike i Zapadne Europe, kao što je to bio slučaj u ranijim desetljećima.

U usporedbi s desetak crnih dobitnika nagrade za mir u povijesti, nikada nije bilo crnaca koji su dobivali nagrade za medicinu, hemiju i fiziku, ističe profesor Winston Morgan, sa Sveučilišta u istočnom Londonu, koji je proučavao zastupljenost nagrade kao dio svog istraživanja o nejednakosti u znanosti.

"U pogledu jaza između svjetske populacije i nagrada - najveći jaz je rodni", rekao je Morgan. "Broj dobitnica ženskih nagrada je jako, jako mali."

GenderAvenger, neprofitna grupa posvećena unapređivanju ženskog glasa u javnom dijalogu, rekla je da su nagrade "poput strašne misterije u kojoj znate kraj na polovini knjige.

Neki, uključujući Ellie Murray, docenticu epidemiologije na Bostonskom sveučilišnom fakultetu za javno zdravstvo, izrazili su razočaranje što su ovogodišnje nagrade izuzele doprinose Katalin Kariko i Kizzmekia Corbett, ključnih znanstvenika iza razvoja mRNA vakcina koja mijenjaju tok pandemije.

Nobelovci su, međutim, rekli da je sasvim vjerovatno da će Kariko i Corbett biti priznati u godinama koje dolaze. Odbor je, kako su kazali, imao tendenciju nagrađivati primatelje nakon nekog vremena.

"Problem za Nobelovu nagradu je to što ima kriterije i tradiciju i teško im je od toga odustati", rekla je Morgan, dodajući kako će odbor vjerovatno odgovoriti na znanstvene inovacije tokom pandemije za tri ili četiri godine.

Upitan zašto je tako malo crnih dobitnika Nobelovih nagrada za književnost, Gurnah je rekao Reutersu da se svijet mijenja.

Jesper Haeggstrom, predsjednik Nobelove skupštine koja je dodijelila nagradu za fiziologiju ili medicinu, rekao je da ne postoji jednostavno objašnjenje za nedostatak dobitnica ženskih nagrada, već da odražava zastupljenost žena u znanosti.

"Povijesno je bilo nedovoljno zastupljenih žena u znanosti, pa što gledate unatrag kroz vrijeme, manje je kandidatkinja", rekao je.

Pročitajte i ovo: Nobel za medicinu dodijeljen američkom dvojcu za rad na čulu dodira

Haeggstrom je odbio reći ima li spol ulogu u procesu odabira povjerenstva.

"Nisam slobodan iznositi vam detalje o tome, ali općenito govoreći, mogu reći da je znanstvena sposobnost odlučujući faktor", rekao je.

Kritičari, međutim, ukazuju na sastav povjerenstava za znanstveni odabir. Samo 25 posto od 50 profesora u povjerenstvu za izbor nagrade za medicinu su žene.

Odbor za fiziku Kraljevske švedske akademije znanosti sastoji se od šest članova, od kojih je jedna žena, i dva kooptirana člana, oba muškarca. Povjerenstvo za hemiju sastoji se od šest članova, svi muškog spola, i dva kooptirana člana, obje žene.

Prestižnu nagradu prati zlatna medalja i deset miliona švedskih kruna (oko 900.000 eura).

Novac nagrade dolazi iz ostavštine koju je ostavio tvorac nagrade, švedski izumitelj Alfred Nobel, koji je umro 1895.